За дома

Как да накараме банята да ухае прекрасно и да лъщи от чистота

Направете си ароматизатор

20.10.2022г. / 14 06ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Банята е помещение, което може да покаже много за чистотата и хигиената в един дом. Последните тенденции в обзавеждането са насочени към минимализъм и все по-свободни пространства, които могат да бъдат поддържани лесно. Дезинфекцията трябва да е нещо, което правим ежедневно, а не от време на време.

Изчистеният дизайн и функционалността вървят ръка за ръка. И все пак – какъвто и стил да изберете за вашата баня, има нещо, което си остава винаги на мода – чистотата и хубавият аромат.

Има ли начин с прости действия да допринесем за приятното чувство и настроение, с което можем да бъдем, посещавайки банята? Отговорът е положителен.

Предлагаме ви няколко трика, с които ще освежите това мокро помещение и ще го накарате да заблести от чистота. Ето ги и тях:

Помислете да използвате ароматизатор

Разбира се – говорим за тези, които са с батерии и изпускат приятен аромат на определено време. Със сигурност от банята ви ще се носи неустоимо ухание, при това без постоянно да се притеснявате, че можете да попаднете в неловка ситуация, особено ако имате гости.

Паста за зъби в казанчето

Ако обичате ментовият аромат на паста за зъби – можете да му се наслаждавате много дълго – просто купете една паста, срежете по малко от двете ѝ страни и я сложете в казанчето на тоалетната.

Премахнете неприятната миризма на хавлиите

Понякога колкото и да перете кърпите, след известно време те придобиват неприятен аромат. За да го отстраните, използвайте следния трик – пуснете хавлиите в пералнята, като изберете цикъл с гореща вода. След това ги извадете, поръсете ги със сода за хляб и отново ги сложете за пране с много топла вода. След тази процедура, те ще ухаят прекрасно.

Премахнете миризмата на кошчето

За да премахнете неприятните миризми от кошчето в тоалетната – след като изхвърлите съдържанието му, измийте контейнера, подсушете го и поръсете няколко капки от любимото ви етерично масло.

Направете си ароматизатор

Ако сте от хората, които обичат да майсторят сами разни неща – този трик е за вас. Вземете шишенце с пулверизатор и изсипете вътре 2 ч. ч. вода, 1 ч. ч. алкохол и 10 капки етерично масло. Разклатете добре и използвайте като обикновен ароматизатор.

Сложете препарат на четката за тоалетна

Изсипете от любимия си препарат (или пък такъв на основата на белина) при четката за тоалетна. Така освен че ще почистите по-добре, ще отстраните по-упорити замърсявания и дори котлен камък.

Почиствайте шкафовете

Свързани статии

Ако в банята имате шкафове, където съхранявате препарати – почиствайте ги редовно. Има голяма вероятност да сте забравили стар парцал или кърпа, които със сигурност не ухаят добре. Почистете и си създавайте навик да ги поглеждате редовно.

Перете редовно пътечките

Ако около тоалетната чиния имате постелки – перете ги редовно. Те могат да попиват доста неприятни миризми – на мръсна вода, урина и др. Преди да ги почистите с прахосмукачка – напръскайте с дезинфектант. Това ще разнесе приятен аромат на свежест и чистота.

Ароматизатор за кола в кошчето

Ако искате кошчето за отпадъци да мирише добре – сложете вътре ароматизатор за кола. Приятният аромат ще се разнесе из цялото помещение.

Коментирай