За дома

Хитри начини да почистите обувки от различни видове кожа

Как правилно да почистите гладка кожа, велур и набук

02.11.2022г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента и зимата са двата сезона, в които цапаме обувките си най-много. Валежите от дъжд и сняг правят условията сурови и са истинско предизвикателство за обувките и ботушите. Кожените обувки могат да пострадат сериозно от влагата и калта. Правилното им почистване е съществено за запазването на обувките и ботушите ви в прекрасно състояние за по-дълго.

Как да поправите кожените кубинки?

Но не всички кожени обувки се почистват еднакво. Различните видове кожа се нуждаят от специфични грижи. С помощта на някои трикове за поддържане на кожените обувки ще ви помогнем да ги направите отново като нови.

Как да почиствате кожените си обувки? Ето няколко полезни съвета за някои от най-разпространените видове кожа.

Обувки от гладка кожа

Най-напред свалете връзките, ако има такива. След това изчеткайте мръсотията със суха четка или памучна кърпа. Ако използвате четка, най-добре е да е с естествени косми, за да не надраскате и увредите кожата.

Как да спасим обувките от суровите зимни условия?

Смесете малко вода в купа с 1-2 чаени лъжици течен сапун и разбъркайте. Внимателно потопете памучна кърпа в разтвора, изцедете я добре и избършете добре кожата на обувките. Повторете това, докато се уверите, че мръсотията е паднала изцяло. След това избършете с чиста влажна кърпа, която е напоена само с вода, за да премахнете остатъците от сапун.

Велурени обувки

Велурът е капризна кожена материя, която изисква специални грижи. Трудно е да се почисти и често остават петна.

За да почистите велурени обувки или ботуши, най-напред използвайте суха четка, но с по-груб косъм, с помощта на която да отстраните засъхналата мръсотия и остатъци. Действайте с леки кръгообразни движения, за предпочитане по посока на влакната на велура.

Как да почистим белите кецове?

За да премахнете остатъчната мръсотия, използвайте по-силен натиск, движейки четката напред-назад. За предпочитане е да използвате гумичка за велур или твърда четка за велур. Ако върху обувките ви има петно на конкретно място, което не се поддава на третирането, използвайте разтвор от спирт или бял оцет с малко вода. Потопете памучна кърпа в разтвора, отцедете и нежно масажирайте петното, като внимавате да не накиснете прекалено велура.

Набук

Свалете връзките на обувките. Избършете мръсотията с микрофибърна кърпа. За по-упорити петна можете да използвате гумичка за велур. След това използвайте препарат за велур, като го нанесете по цялата дължина на обувките ви от набук. Използвайте четка с мек естествен косъм или кърпа, за да втриете препарата. Избършете с кръгови движения.

Как да запазите обувките като нови по-дълго?

След това използвайте четка за зъби, за да премахнете цялата остатъчна мръсотия. С чиста влажна кърпа отстранете остатъците от препарата заедно с мръсотията. Оставете обувките да изсъхнат за минимум 24 часа, преди да ги обуете отново.

Коментирай