За дома

Най-добрите трикове, които ще накарат дома ви да заблести

Отстранете миризмата от обувките си

04.11.2022г. / 14 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали говорим за пролетта, лятото, есента или пък за зимата, когато става въпрос за дома ни, ние искаме той да е винаги чист. За това, разбира се, полагаме огромни усилия. Но тази задача доста се усложнява, ако имаме деца, домашен любимец (един или повече) и ни се налага да работим от вкъщи. Чистият дом – възможна ли е тази мисия? Ще се опитаме да ви подскажем няколко трика, с които да можете да накарате вашето жилище да заблести от чистота. Нямате търпение да узнаете кои са те? Запретнете ръкави, грабнете ръкавиците и бъдете готови. Ето какво да направите, за да почистите дома си идеално:

Почистете миялната

Когато използваме нашата миялна машина отново и отново, с времето в нея се натрупват остатъци от храна или пък излишни наслагвания. Създайте си навик да отстранявате тези замърсявания след всяка употреба. Освен това – погледнете долната ѝ част, в кръглия контейнер може да се е натрупала излишна мръсотия, която с времето може да причини загниване и поява на неприятни миризми. Отстранявайки нечистотиите, ще облекчите и работата на миялната и ще се погрижите за хигиената ѝ.

Почистете основно тоалетната

Тук също важи принципът на натрупването. Разбира се – едва ли на някого е възможно да почиства след всяко ходене до тоалетна, но поне веднъж през деня или през ден изсипвайте почистващ препарат и го оставете да подейства за известно време. След това почистете с четка, обръщайки особено внимание на застоялата мръсотия под ръба на тоалетната чиния. След като пуснете водата, за още по-добър резултат – сложете си ръкавици и почистете с мокри дезинфекциращи кърпички или с душ.

Дезинфекцирайте редовно мобилния си телефон

Горчивата истина е, че върху нашия мобилен телефон могат да са настанени хиляди бактерии – той е в пъти по-мръсен от тоалетна чиния. Затова от време на време, особено когато се прибирате от пазар или разходка навън, почиствайте телефона си с дезинфекциращи кърпички. Същото можете да направите и с мишката на компютъра и дистанционното на телевизора.

Обърнете внимание на кафемашината

Свързани статии

Резервоарът ѝ се пълни с вода, а знаем, че където има вода, там се създават идеални предпоставки за развитие на бактерии. Ето защо, от време на време, използвайте следния трик – напълнете резервоара на кафемашината с разтвор от смес – равни части вода и оцет. Пуснете да изтече до половината, а другата част оставете да престои в машината за 30 минути. След това пуснете машината отново и оставете и тази част от сместа да мине през цедката.

Почистете слушалката на душа

Ако дупчиците, през които излиза водата на душа са замърсени, това може да доведе до по-трудно преминаване на водата през тях и излишно налягане в маркуча, ако душът е подвижен. За да се справите с този проблем, направете следното – смесете равни части вода и оцет и изсипете тази смес в плик. Завържете плика около слушалката на душа. Оставете да се накисне за около час, а след това забършете излишната мръсотия с кърпа.

Обърнете внимание на завесата за душ

За да освежите вашата завеса, сложете я за пране заедно с няколко хавлии. Пуснете пералната машина на ниски градуси и изберете къса програма. Сложете съвсем малко препарат. За да избегнете неприятното натрупване на миризми, след всяко къпане разпъвайте завесата и я оставете да изсъхне така.

Отстранете миризмите от обувките

След като сте ходили на фитнес или просто след като се връщате от работа или пък разходка – изсипете малко сода за хляб в обувките си. Тя ще абсорбира и отстрани неприятните миризми. Можете да направите това с обувките на всички членове на семейството. Със сигурност домът ви ще ухае по-приятно и свежо.

Почистете леглата на домашните любимци

Поръсете мястото, където вашето куче или коте обичат да лежат, като просто поръсите малко сода за хляб. Оставете да подейства 15 минути, а след това почистете с прахосмукачка. Можете да поръсите след това няколко капки от любимото си етерично масло.

Коментирай
Свободно време