За дома

Почистващи препарати, които никога да не смесвате

Отделят опасни съединения, които могат да навредят на здравето и живота

09.11.2022г. / 07 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За почистването на дома си ежедневно използваме всякакви почистващи продукти. Когато ни се иска жилището ни да блести от чистота, а замърсяванията са упорити, използваме повече от един почистващ препарат, за да сме сигурни, че ще върнем чистотата в дома си.

Домашни препарати за почистване и освежаване

Смесването на почистващи препарати и средства обаче може да е опасно. Макар да сте изгледали всички клипове и трикове за почистване в интернет, показващи как лесно да почистите с помощта на смесване на няколко продукта, не го правете. Доверяването на демонстрации и съвети с недоказан произход може да има токсични и опасни ефекти за здравето.

При смесването на някои препарати за почистване се отделят задушливи и отровни газове, които при вдишване могат да причинят сериозни щети на здравето. Заради този риск, има някои препарати и продукти, които никога не трябва да бъдат смесвани.

Домашни препарати за пране, мощни срещу петната

Кои са почистващите препарати и средства, които никога не трябва да смесвате?

Препарат за почистване на тоалетни и белина

Тоалетната чиния е едно от най-упорито замърсените места в дома. По нейната повърхност се размножават болестотворни бактерии. Емайлът на чинията пожълтява, добива лигави остатъци заради влагата и постоянното ползване, натрупва се котлен камък. За да премахнете цялото това упорито замърсяване, вероятно бихте използвали повече от един агресивен препарат.

Ако все пак решите да го правите, важно е да знаете, че в никакъв случай не трябва да смесвате препарат за почистване на бани и тоалетни с белина. Белината може да ви се стори най-подходящият препарат за дезинфекция и пълно премахване на замърсяванията и отлаганията, но не е добра идея.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Смесването на белина с препарати за почистване на бани и тоалетни може да е опасно, защото те съдържат киселини и основи. Белината също е основа, което създава условия за потенциално отделяне на опасни токсични газове. При вдишване, тези газове могат да имат изключително негативен ефект върху дихателната система и здравето.

Белина и амоняк

От изключително значение е да четете етикетите на препаратите за почистване. В тях е указано какви химически вещества се съдържат в готовата смес. Например хлорната белина се продава както под формата на самостоятелен концентрат, така и се съдържа в много други препарати, например такива за избелване, разтваряне на загорели остатъци, втвърдени мазнини, котлен камък.

Домашен обезмаслител с етерични масла за почистване и премахване на петна

Амонякът, от друга страна, също се предлага в самостоятелни концентрирани опаковки, но и присъства в готови препарати, например препарати за почистване на стъкла и огледала. Ако смесите белина с амоняк, може да се отдели хлораминов газ, който е изключително опасен, дори смъртоносен.

Белина и оцет

Смесването на белина и оцет е опасно, защото това са основа и киселина. При смесването им протича неутрализация, при която се отделят хлорни газове. Те могат да предизвикат кашлица, спазъм на дихателните пътища, проблеми с дишането, парене, сълзене на очите, зачервяване, кожни реакции.

Водороден пероксид (перхидрол) и оцет

Водородният пероксид и оцетът в комбинация създават пероцетна киселина. Тя е много силно корозивна. В допир с кожата и очите може да предизвика много опасни реакции. Може да навреди също на гърлото, носа, белите дробове, да предизвиква задушаване, остри кожни раздразнения, зачервявания, мехури.

Кои препарати за почистване да не смесвате никога?

Коментирай