За дома

Растения, които пречистват въздуха в дома

За повече свежест и уют вкъщи

30.03.2023г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въздухът в дома не е толкова чист, колкото много хора смятат. Може да се стараете да поддържате чистота и спретнатост вкъщи, но колкото и усилия да полагате, домашният прах е винаги там на скрити места, откъдето влияе силно негативно върху здравето.

Природата се е погрижила за това да осигури естествена почистваща система за въздуха благодарение на растенията.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Всички растения се грижат за пречистването на въздуха вкъщи, но някои имат особено солидни качества в това отношение.

Кои са растенията, които пречистват въздуха в дома най-добре?

Сансевиера

Сансевиерата е прекрасно растение, което може би сте забелязвали по офиси и големи магазини. Тя е прекрасна и за дома, защото не само прочиства въздуха успешно, но и не изисква особени грижи. Достатъчно е да е на добре осветено място без да се налага да е на пряка светлина. Поливането също е сравнително рядко, не се налага да го правите всеки ден.

3 растения, които прогонват кърлежи и бълхи от градината

Гербер

Герберите са невероятно красиви в многообразието от цветове и форми, в които се срещат. Те са чудесно средство да пречиствате въздуха вкъщи и да украсите дома си. Цъфтят по всяко време на годината, което е допълнителен бонус за красотата в дома.

Папрат

Вечнозеленото растение папрат е прекрасно за дома. То внася свежест със зеленината си, но и прочиства въздуха. Предотвратява образуването на мухъл и плесени, които могат да причинят алергии и дихателни проблеми.

Растения, които намаляват влагата в дома

Фикус бенджамин

Фикус бенджамин е друго подходящо за дома растение, което притежава превъзходни пречистващи въздуха качества. Той е вечнозелен и ще украсява дома ви, внасяйки свежест и уют. Може да достигне височина 2 метра, което трябва да имате предвид, когато го отглеждате. Осигурете му достатъчно просторна саксия и място, за да се развива добре.

Растения, които няма да се „обидят“, ако ги пренебрегнете

Драцена

Нежната и красива палма драцена има почистващи свойства спрямо въздуха. Тя е невероятно красива и не изисква особени грижи. Поставете я на добре осветено място и поливайте от време на време, когато почвата изсъхне. Тя ще свърши останалата работа.

Спатифилум

Спатифилум е растение с добри пречистващи свойства. Той обича светлината и влагата. Поддържайте почвата влажна, без да прекалявате с поливането. Растението цъфти с красиви бели цветове, които украсяват дома. Важно е да се отбележи, че спатифилумът е отровен за животните. Ако имате домашен любимец дръжте растението на недостъпно за него място.

Свързани статии

Хлорофитум

Хлорофитумът или „паяково цвете“ е много подходящ за дома, защото е красив, интересен и има пречистващи въздуха свойства. Не забравяйте да го поливате редовно, защото се нуждае от повече влага. Светлината също е много важна за хлорофитума.

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Антуриум

Цветовете на антуриума са невероятно красиви. Дълготрайни и наситени с цвят, те ще са прекрасна украса за дома. Това растение пречиства въздуха и внася свежест вкъщи. Нуждае се от редовно поливане и непряка слънчева светлина.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време