За дома

Къде се срещат новите технологии с вкусната и полезна храна?

Новите интелигентни вградени фурни и готварски плотове на Samsung предлагат повече възможности за персонализация в кухнята и приготвяне на по-здравословни ястия

28.04.2023г. / 12 01ч.
Мария Дуковска
Къде се срещат новите технологии с вкусната и полезна храна?

След десетилетия на бум на бързото хранене и възхода на полуфабрикатите, за щастие тенденцията се обърна и хората по света все повече мислят за своето здраве, отделяйки внимание на това какво консумират. Младите хора се грижат много повече за себе си, в сравнение със своите родители например, а това води до тенденции като по-ниска консумация на алкохол, повече спорт и търсене на най-добрите начини за хранене.

Близо трима от всеки четирима представители на поколението Z (родените след 1995-1996 г.) са следвали някаква диета или режим на хранене през последната година, показва 17-ото годишно проучване на IFIC „2022 Food and Health Survey“. Най-следваните режими са свързани с броене на калориите (27%) и хранене с чисти продукти (26%), а 19% посочват, че са на растително базирана диета. По-интересното е, че младите хора са по-мотивирани от предходните поколения да следват режим с цел да подобрят физическото си състояние, здравето или да подобрят отношението си към храната.

По-възрастните поколения също започват да обръщат повече внимание на здравословния начин на живот. Родителите стават все по-съзнателни за това каква храна предлагат на децата си. В отговор на всичко това Samsung доразвива своята екосистема от Bespoke уреди с хладилници, фурни, електрически плотове за вграждане и др. Освен че залага на по-голямо разнообразие и цветове, що се касае до дизайна на кухнята, компанията предлага и повече възможности за персонализация на функциите на уредите от Bespoke екосистемата. А когато става дума за кухни, фокусът съвсем естествено пада върху по-здравословното и по-удобното готвене. Как се случва всичко това?

По-гъвкави възможности за приготвяне на храна

Отвъд разнообразието в дизайна, фурните за вграждане на Samsung са добра опция за всички, които търсят повече оптимизации в кухнята. Вече не е нужно да претрупвате кухнята с уреди, за да постигнете по-високо ниво в готвенето. Професионалното оборудване често струва много и заема допълнително място на кухненския плот.

За онези, които предпочитат да готвят на пара, за да запазят максимално качествата на продуктите, не е нужен отделен уред. Новите интелигентни вградени фурни на Samsung предлагат функциите Natural Steam и Dual Cook Steam, които запазват естествената влага в ястията и ги правят много по-сочни. Функцията Add Steam пък изпълва фурната с пара, така че ястията да останат сочни отвътре, но да се запекат до златисто кафяво отвън и да бъдат с хрупкава коричка.

За пестене на време и енергия пък се ползва технологията Dual Cook, която позволява ползване на долната и горната зона на фурната независимо една от друга. Това ви осигурява удобството да готвите основното и гарнитурата към него по едно и също време – изключително полезно, когато чакате гости, но имате ограничено време за подготовка.

През последните години готвенето във вакуум също набира популярност. То е известно сред по-запалените кулинари, но сега има шанса да навлезе във всяка кухня чрез функцията Air Sous Vide, интегрирана във фурните за вграждане на Samsung. Основното предимство на този подход в готвенето е, че допринася за запазването на всички полезни вещества в продуктите, като същевременно им придава страхотен вкус.

Модерните технологии настъпват все повече и в кулинарията. Във фурните на Samsung присъства интелигентната функция SmartThings Cooking, която не само пести време и усилия, но дава възможност за персонализиране на рецептите. Основната задача на уреда тук е да анализира навиците и нуждите ви, благодарение на което персонализира предложенията си, като дори може да изготви цялостно седмично меню.

Да обърнем гръб на вредния подход към готвенето

След като множество проучвания показаха колко вредно е използването на редица мазнини на висока температура, което ги прави токсични за човешкия организъм, все повече потребители се обръщат към възможностите за готвене с минимално количество мазнина.

Фурните за вграждане на Samsung, които са с енергийна ефективност, започваща от клас А+, също залагат на такива технологии. Това е страхотна новина за всеки, който иска да загърби дълбокото пържене и да се отърве от старите нездравословни навици. Вече безпроблемно можете да постигнете неустоимия хрупкав ефект на пърженето, само че без фритюрник и разточителни количества мазнина. Чрез функцията Air Fry във фурните на Samsung започва да циркулира горещ въздух. Самото ястие се поставя в специална тава, а горещият въздух го обгръща отвсякъде, поради което храната може да се сготви със съвсем малко мазнина.

Този подход е особено подходящ за любителите на пържени картофки или онези, които често правят зеленчуци на фурна за гарнитура например.

Повече мисъл в кухнята

Разбира се, фурната е само една от опциите за готвене вкъщи. При избора на плот трябва да се имат предвид много неща, включително къде да е разположен, колко да е голям, дали да е индукционен и т. н.

Плотовете за вграждане на Samsung имат Slim Fit дизайн, което означава не само, че се монтират по-лесно на различни кухненски плотове, но и изглеждат по-елегантно, благодарение на минималистичния си профил. Всичко това отговаря на цялостната концепция на Bespoke уредите – да са модуларни, персонализирани и да ползват екосъобразни технологии.

Едно от най-големите предимства на плотовете на Samsung е, че могат да се управляват изключително лесно. За целта е предвиден външен сензорен панел, оборудван с дисплей, през който функциите са напълно достъпни.

Същевременно е предвидена специална Dual Flex Zone, която има правоъгълна форма и както подсказва името ѝ, е разделена на две зони. Тя е достатъчно голяма, за да може да побере дори и по-големи или продълговати съдове, подходящи за готвене в по-големи количества, така че да готвите едновременно няколко ястия.

Готварските плотове на Samsung разполагат и с множество интелигентни функции. Те могат да се свързват с безжична интернет мрежа, а това дава удобството да следите и управлявате работата им през приложението SmartThings. Това е огромно облекчение за всички, които редовно забравят уредите си включени, защото в случая могат да изключват котлоните от разстояние.

През приложението има възможност да се получават известия за работата на плота, както и да се настройват таймери.

Тук е моментът да благодарим за развитието на изкуствения интелект, защото функцията SmartThings Cooking присъства и тук, предлагайки персонализирани рецепти.

Плотовете на Samsung могат да се свързват автоматично с абсорбатор, така че работата им да бъде синхронизирана. Самият абсорбатор може да се управлява и с помощта на сензорните бутони на плота, което пести време и усилия за включване и изключване на единия уред.

Готвенето е нещо, което правим ежедневно, ето защо всяко удобство, свързано с фурната и плота, е абсолютен плюс за всяко домакинство. А поставянето на важни неща като здравословното хранене в основата на избора на такива уреди, ни прави по-отговорни към самите себе си като потребители, които мислят дългосрочно за здравето си.

Коментирай