За дома

Чистете евтино и екологично

24.09.2009г. / 10 43ч.
Ивет Лолова
Чистете евтино и екологично

Магазините са пълни с битова химия – купища препарати, които ни обещават бързо и лесно почистване. Само с леко забърсване на гъбата и мазният тиган свети от чистота, а “вълшебни кърпички” мият плочки и прозорци за секунда.

Да, ама не – ще каже препатилата българска домакиня. Всичко изглежда прекалено хубаво, за да е истина. Магическите течности мият и почистват, но за сметка на това са вредни за кожата на ръцете, за белите дробове и за околната среда.

А замисляли ли сме се за домашните си любимци? Горките котки и кученца, дето шляпат боси по паркета и теракота, които преди това старателно сме измили с разните му там белини и паркеточистители? Четириногите не могат да говорят, иначе сигурно щяха да си кажат, че ги щипят крачетата или им люти на езичето, когато после си ближат лапичките.

Къщите на нашите майки и баби дали са били по-мръсни от нашите, когато някога не е имало толкова битова химия? “Майката на чистенето” не е в скъпите препарати, а в редовното му извършване. Разбира се, че една модерна жена не може да се откаже поне от веро, прах за пране и препарат за тоалетната чиния. Това са неща от първа и всекидневна хигиенна необходимост. Останалото е лукс и маниащина.

От етикетите на почистващите препарати можем да прочетем, че съдържат вредни за природата вещества, които чрез водата попадат в околната среда и оказват въздействие върху биологичния свят и върху питейната вода. Затова нека почерпим идеи от тефтерите на нашите баби, за които основните почистващи средства са били пясъкът, содата и оцетът.

1. Почистване на фаянс – Разтворете във вода малко сода бикарбонат, смесена с оцет.

2. Почистване на тоалетната – Сипете в тоалетната половин литър врял оцет, изчакайте десет минути, изтъркайте хубаво с четката и пуснете водата. Ако е необходимо, изтъркайте след това допълнително със сода бикарбонат. Втори вариант – пуснете в тоалетната 5 таблетки за почистване на зъбни протези. Изчакайте двадесет минути, изтъркайте с четка и изплакнете.

3. Котлен камък върху слушалката на душа – Развъртете я и я накиснете в оцет, може да пробвате и силата на Кока кола.

4. Бърсане на прах от мебели – На парченце плат капнете няколко капки глицерин, изчакайте да изсъхне и после почиствайте с него.

5. Почистване на прозорци – Смесете топла вода и оцет в съотношение 11:1.

6. Миене на захабено стъкло – кани, чаши и др. – Изтъркайте ги с паста за зъби.

7. Почистване на микровълновата печка – Изцедете сокът на един лимон, сипете го в чаша и го пуснете в микровълновата печка да кипне. Стените на печката ще се покрият със сока. После с помощта на кърпа лесно ще я почистите. Ако е необходимо, изтъркайте допълнително с малко сода бикарбонат.

8. Почистване на теракотени плочки – Разтворете в топла вода малко винен оцет, като съотношението е по ваш избор. Оцетът е превъзходен дезинфектант, а неприятната му миризма бързо се изпарява. Ако все пак желаете веднъж в седмицата избършете пода с по-силен, химически препарат, но след това го “минете” още веднъж с чиста вода. Така ще бъдете сигурни, че не вредите на вашите домашни любимци. Ако има упорити и мазни петна, изтъркайте ги преди това със сода бикарбонат.

9. Отпушващи препарати – Използвайте помпа или метална тел. За поддръжка изсипете 1/4 чаша оцет и 1/4 чаша сода за хляб в канала. Оставете да подейства няколко минути и след това промийте с гореща вода.

10. За блестящи кранове на мивката в банята и кухнята – Изтъркайте ги с парче плат, натопено в лимонов или портокалов сок. Ако нямате сок, използвайте просто малко брашно.

11. Оставете времето да работи за вас – накисвайте тенджерите и тиганите, навлажнявайте силните замърсявания. Това ще ви спести време, усилия, препарати и пари.

Спазването на горните примери ще ни донесе чист дом, по-чиста околна среда и повече здраве на нас и на нашите домашни любимци.

(По материали от тетрадката на баба и на Министерство на околната среда и водите)

Да измием лесно и бързо прозорците
Неприятните миризми
Чистота и подреждане в дома – тема от форума

 

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
С горният пост ни най-малко искам да обидя жените защото не всички са като описаните.Но искам да подчертая,че много от клинтите не се съоразяват с мнението и препоръките на продавача,не става въпрос само за в моето магазиче,а изобщо.Продавача е застанал зад щанда и ако не знае повече от другите хора за нещата които продава дефакто няма да е продавач.Затова трябва да има взаимно разбиране и доверие между продавач и купувач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
Да,съгласен съм с горе писаното.Но!На една"модерна"домакиня как можеш да кажеш с какво да замести този или онзи препарат?Имам магазинче за точно такива неща+козметика и наблюдението ми е следното:"Тя" като си е наумила да си измие прозорците с препарает с алкохол/естествено този от рекламата/,и като погледне цената-дава на задна.Казвам,че не е толкова важно препарата да е скъп,защото има и по-евтини,същевременно и качествени неща.Но ми се отговаря,че това,което и показвам не и е познато и се съмнява в качеството,и няма алкохол.Жената беше съседка и си позволих да и кажа:Мъжът ти пие ли ракия?-Да.-Вземи този препарат и му сложи 50грама ракия и ще стане с алкохол.-Да бе да,това си е произведено така и няма да има същия ефикт....И се набута с този от рекламата.Имам много такива примери.Още един:Много жени са болни от синдрома"Една приятелка ми каза".Идва жена и търси препарат за петна по дрехи но различен от познатия по рекламите защото нищо не правел.Посочвам препарат на друга марка,която не е на реклама и естествено е "непозната".Отговор:-Ами ако ми развали някоя дреха?Обяснявам,че препарата е произведен за ползуване върху тъкани и не може да я развали,трябва само да се прочетат и спазват инструциите от етикета.След което тя вижда/тук вече ще цитирам марка/Циф течен с помпа:-Една приятелка ми каза,че това много добре искарвало петна от дрехите....И го взе!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Тоту ( преди 11 години )
Добри съвети. Ще си ги запиша. Пускайте по-често такива статии за реалния живот, а не само реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати