Здраве и красота

В ранен стадий 92% от рака на гърдата се лекува успешно

20.10.2010г. / 10 41ч.
Аз жената
В ранен стадий 92% от рака на гърдата се лекува успешно

Международният месец за борба с рак на гърдата АПОЗ и Рош България отбелязват с кръгла маса

Днес за рак не се говори под сурдинка и с полутон. Жените с рак споделят своя проблем и неговата история, което е залог за ефективното лечение. Ракът на млечната жлеза не е смъртна присъда. Болестта може да бъде подчинена чрез комплексен подход от: пациента с характер; онколог, патолог и подкрепа от страна на близките.

 С тези думи Евгения Адърска, председател на АПОЗ (Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели) откри срещата, посветена на международния месец на борба с рака. Срещата е част от Националната кампания за рак на гърдата, която има за цел повишаване на обществената информираност за разпознаване ранните симптоми на заболяването, рисковите фактори за развитието му и за различните възможности за лечение.

Доказателство за успеха на такива кампании е фактът, че 94 % от случаите на рак на млечната жлеза вече се откриват в ранен стадий - данни от проучване на Рош България, проведено с Националния раков регистър към Специализирана болница по онкология - София.

Една на всеки 10 жени развива рак на гърдата през живота си. Ако се открие навреме, преди да има разсейки, ракът е напълно лечим при повече от 92% от жените. Информираността е от голямо значение, защото има различни видове рак и съответни терапии, например ХЕР2 положителният рак на гърдата нараства и се разпространява по-бързо от другите видове и изисква специфично поведение.
По данни на Националния раков регистър всяка година в България се диагностицират над 3700 пациенти, от които 92% са в ранен стадий, когато ракът засяга само гърдата. Когато обаче заболяването прогресира, пациентите живеят средно 18-30 месеца след появата на метастази. Онкологичните заболявания представляват около 17% от всички заболявания, докато разходите за тях достигат едва 7% от всички разходи за здравеопазване.

Важни условия при лечението на рак:
- самоконтрол и мотивация на пациентката да преодолее заболяването;
- с пациента трябва да се говори на достъпен език, за да разбира най-важната за него информация;
- лечението е персонализирано в зависимост от молекулярно-генетичните особености на тумора и може да включва: хормонална терапия, химиотерапия, таргетна терапия.

Видът на клиничното лечение зависи от:
-  вида и големината на тумора;
- засягане на лимфните възли;
- хормонална чувствителност;
- възрастта на болната;
- молекулярни туморни маркери.
Затова не винаги след операция се провежда химиотерапия. Има случаи, когато тя се заменя с хормонална терапия.

Най-трудното нещо за пациента, когато му поставят диагноза рак, е да се ориентира от къде да започне, към кой специалист да се обърне. В България има 3 консултативни центъра за пациенти с онкозаболявания и техните близки. Те са в София, Пловдив и Бургас.

Горещата телефонна линия на АПОЗ за въпроси е: 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна).

* * *

Нови средства за борба с рак на гърдата
Бутилираната вода може да причини рак на гърдата
Надежди за безоперативно лечение за рак на гърдата
Красиви сме, защото сме живи
Информация за кампанията "От любов към живота"


 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
катя ( преди 11 години )
Ако си фамилно обременена, т.е. в рода ти по майчина или бащина линия има болни от рак, особено на гърдата, вече трябва да ходиш профилкатично два пъти в годината - така ми каза моят лекар. Попитай личния си лекар, мисля, че можеш да вземеш талон за мамограф, за да мине по здравната каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
На колко години трябва да отида на първи преглед с мамограф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар