Здраве и красота

Варицела

28.12.2010г. / 09 48ч.
Аз жената
Варицела

90% от населението на земята до 25-годишна възраст боледува от варицела. Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен везикулен обрив (мехурчета по кожата), придружен с остър сърбеж и висока температура. Варицела най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта. Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които нямат имунитет, ще се заразят.

Въпреки че се среща предимно при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Най- често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни.

Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела и след това придобива доживотен имунитет.

Варицела е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус (HHV-3). Предаването на вируса на варицела става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици, съдържащи причинителя във дихателните пътища или очите на околните.

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло (вкл. косата, гениталиите) като отначало са изпълнени с бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца, без образуване на никакви белези.

Варицелата при децата обикновено преминава леко. В рамките на няколко дни състоянието на детето се подобрява, но е необходимо да го заведете при личния лекар, освен за съвет, и за да бъде регистрирана инфекцията. Лечението се свежда до това да се облекчат симптомите.

Обикновено най-трудният момент е да накарате детето си да не се чеше, за да се избегне оставането на белези по кожата. Рядко има усложнения, но задължително трябва да се свържете със своя личен лекар Обикновено при неусложнените форми на варицела пациентът се изолира в дома за 7-10 дни, като усилията са насочени към справяне с треската и високата температура, както и облекчаване на сърбежа, предпазване от инфекция на везикулите и на тяхното бързо заздравяване, без да останат белези. Отскоро в аптеките вече могат да се намерят препарати, облекчаващи сърбежа.

* * *

Какво да правим, докато чакаме лекаря?
Опасна ли е заушката?

Коментирай
Здраве и красота