Здраве и красота

Топ 5 на суперхраните

18.03.2011г. / 11 23ч.
Аз жената
Топ 5 на суперхраните

Суперхрани като боровинки и броколи ще трябва да направят място за няколко нови попълнения. Следват най-новите храни, класирани по полза за здравето и борба с болестите.

 

 

 

 

 

 

1. Черен ориз
Черният ориз бил толкова високо ценен в древен Китай, че аристократите искали всяко зрънце за себе си. Тази храна съдържа повече полезни за здравето антиоксиданти в сравнение с боровинките, но с по-малко захар, повече фибри и витамин E. Резултати от научни изследвания показват, че черният ориз предпазва артериите, намалявайки риска от сърдечни заболявания и предпазва от увреждания на ДНК, които водят до рак.

 

 

 

 

 

 

2. Литчи
Плодовете на дървото литчи са неравни отвън и сочни отвътре. Този субтропичен плод има високо съдържание на полезни растителни вещества наречени полифеноли, които са ценени в превенцията на рака. Един плод има по-малко от 10 калории и повече витамин C от един портокал. Богати са на фосфор и калий, които пазят сърцето здраво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Лилави аспержи
Ако редовно си хапвате от тях, значително ще увеличите въздействието на инсулин, ще преборите излишната захар в кръвта и ще държите диабета далеч от себе си. Дори една порция лилави аспержи намалява нивото на аминокиселини, които могат да причинят сърдечносъдови проблеми и сърдечен удар, информират от „The Sun“.

 

 

 

 

 

4. Арония
Тези плодчета са родом от Северна Америка. Имат 3 пъти повече антиоксиданти в сравнение с боровинките. Богати са на витамин C и витамин B – много добър източник на фолиева киселина. Две порции арония на ден ще ви предпазят от забравяне. Опитайте ги сушени в чая си или пък на сок, или конфитюр.

 

 

 

 

5. Бели семена от чиа
Растението чиа има бели и черни семена, които са били използвани от ацтеките за повече енергия.
Белите семена имат мек орехов вкус. Само две супени лъжици бели семена от чиа ще ви доставят огромна полезна порция от калий, калций и омега-3 мазнини. Тези семена имат свойството да поемат много вода, да забавят храносмилането и да ви карат да се чувствате сити по-дълго време.

 

 

 

 

Прочетете още:

Коментирай