Здраве и красота

Отслабване или детокс с плодовете на март

24.03.2011г. / 21 26ч.
Ивет Лолова
Отслабване или детокс с плодовете на март

След дългата и мразовита зима да започнем пролетта с повече плодове през март. Някои правят детоксикиращия житен режим на Петър Дънов, други следват свои програми за прочистване на организма от зимните шлаки, трети започват диети за отслабване.

През март по магазини и пазари има изобилие от цитруси, ябълки, круши, банани и киви. Цените им не са мръднали от зимата. При бананите се забелязва лек спад, след като преди месец килограмът им на места в София стигна до 3.40 лв., а сега се продават за 2.80 лв. Ето цените на най-купуваните плодове през март в София.

ябълки - 1.80-3.60 лв.
круши - 3.00 лв.
банани - 1.50 - 3.00 лв.
портокали - 1-80 - 2.40 лв.
мандарини 2.00 - 2.60 лв.
лимони - 1.80 - 3.20 лв.
грейпфрут - 2.80 лв.

Появиха се първите ягоди, все още не достатъчно сладки, но за сметка на това на солени цени - от 10.00 до 6.00 лв. кг.

Като прибавим екзотиките манго, папая, авокадо, литчи, маракуя и др., асортиментът от пресни плодове през март е наистина огромен.

Казват, че в края на зимата плодовете нито са толкова полезни, нито толкова вкусни, както през есента. Това важи както за ябълки и круши, така и за цитрусите. Много по-полезно било да се ядат замразените плодове, тъй като те са по-богати на витамини от пресните мартенски плодове. Недостатъкът е, че не всеки има достъп до такива. А който не вярва на това, ще продължи да яде пресните мартенски плодове.

Трудно е да се каже доколко плодовете са чисти от пестициди, особено след разследване през миналия месец на в-к "Стандарт", който изследва плодовете в няколко градове в страната. Разкритието шокира всички и ни накара да се замислим какво ядем. Ами, всъщност ядем плодове с пестициди - диметоат, хлорпирифос, фенил-фенол, фосмет и тиабендазол, хлорпирифос, фенпропиморф, миклобутанил и азоксистробин и др. Някои са били в норма, други са я надвишавали неколкократно. Така вместо детокс на организма, ще си направим интокс. Надеждата ни е в новооткритата Агенция по храните, която непрекъснато прави проверки на различни места в България.

Ясно е, че ядем замърсени с пестициди храни в рамките на нормата, дишаме мръсен въздух в рамките на нормата, стресираме се ежедневно в рамките на нормата, само боледуваме, надвишавайки нормата. Изключение правят все още намиращите се кътчета – оазиси в България, където живеят хора на чист въздух, ядат незамърсена, дори био храна и заспиват по-малко стресирани.

Надяваме се, че Агенцията по храните си върши работата и ни гарантира максимално за днешните условия безопасни плодове. Тогава ни остава само да увеличим количеството на пресните плодове през март, за да избегнем пролетната умора, да се сдобием с допълнителен тонус и енергия, а защо не и да свалим няколко излишни килограма, като се вталим елегантно. Пробвайте домашна лимонада за събуждане, ябълка в 10 ч., портокал и мандарина в 16 ч. и след седмица ще почувствате чудесата на витамините.

Прочетете още:

Коментирай