Здраве и красота

Студено пресованият зехтин

22.03.2005г. / 11 27ч.
Аз жената
Студено пресованият зехтин

Поголовното затлъстяване на цивилизования свят предизвика истинска здравословна мания. Една след друга излизат книги на тема здравословно хранене и диети. Статистическите проучвания сочат, че сред най-посещаваните сайтове в Интернет са посветените на отслабването и здравословното хранене.

Много често авторите на книги за здравословно хранене обвиняват мазнините за всички болести и страдания на съвременния свят. Обвиненията нерядко са пресилени, защото всички авторитетни изследвания, извършени през последните години, доказват недвусмислено, че не толкова мазнините, а въглехидратите са “виновници” за наднорменото тегло и затлъстяването, което пък е в основата на такива заболявания като хипертонията, диабета, рака на дебелото черво, инфаркта и инсулта.

Ако решим да се лишим изцяло от мазнини, ние може да си направим голям проблем. Защото има витамини, които са мастноразтворими, т. е. те не могат да се усвоят от организма ни ако липсват мазнините. Такъв един витамин е примерно бетакаротинът. Следователно, лишим ли се напълно от мазнини, ние ще се лишим и от бетакаротин. С течение на времето липсата на бетакаротин ще доведе до крайно неприятни последствия. Може чувствително да отслабне зрението ни, можем дори да заболеем от кокоша слепота и далтонизъм.

В тази връзка веднага възниква въпросът, коя мазнина все пак е за предпочитане. И децата вече знаят, че растителните мазнини са по- здравословни от животинските, защото не съдържат холестерол (веществото, което запушва кръвоносните ни съдове и в крайна сметка предизвиква или инфаркт, или инсулт).

Зехтинът е мазнината, която трябва да изберем и употребяваме ежедневно. Той, разбира се, е по-скъп от олиото, но на зехтина трябва да гледаме като на един вид лекарство. Защото много съвременни проучвания доказват, че систематичната употреба на зехтин ни предпазва от ред тежки заболявания и чувствително удължава живота.

На пазара вече се намират различни видове зехтин, но в този материал аз ще се спра на студено пресованият зехтин. Той не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се, както и самото име подсказва, от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Този вид зехтин е чист, неподправен и превъзходен във всяко едно отношение. Съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение – 80 % олеинова киселина и 10 % линолева. Освен това той е източник на витамините A и E, известни като “витамините на вечната младост”. Върху етикетите на този вид зехтин ще откриете обозначението Extra Virgin.

Можем лесно да го познаем и по още нещо. Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност. Той не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина). Това е надлежно отбелязано от всеки един производител на етикетите. В суров вид студено пресованият зехтин се усвоява напълно, защото е много близък до липидите в човешкия организъм. За сравнение: слънчогледовото олио например се усвоява само до 83 %, а нашумялото покрай китайската кухня сусамово олио се усвоява само до 57 %. Олеиновата киселина, която се съдържа в студено пресования зехтин, пази сърцето и артериите. Тя подпомага освен това и профилактиката на атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” холестерин, като успоредно с това повишава нивото на “добрия”. Освен това студено пресованият зехтин доставя на организма ни такива вещества, които се противопоставят на окислителните процеси в него. Успоредно с това той поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние.

Този зехтин има само един “недостатък”- той не бива да се нагрява, защото тогава губи част от качествата си. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати, а решим ли да готвим с тази “антична суровина” (което е крайно препоръчително), ние трябва да използваме пак чист зехтин, но с обозначението “100 %” на етикета. И този зехтин е сравнително чист, но него можем и трябва да използваме при всякакъв вид топлинна обработка.

На това място ми се ще да ви запозная с една италианска рецепта, която изцяло може да замени нашенските “принцеси, защото за разлика от тях това ястие е изключително здравословно. Известно е в целия свят под наименованието Брускета. Изпичаме тънки резени хляб в тостера. Веднага след това ги накапваме обилно със студено пресован зехтин. Обелваме един домат, отстраняваме семките и го нарязваме на ситни кубчета. Обезкостяваме няколко черни маслини и ги нарязваме на дребно. Счукваме и 2 скилидки чесън. Смесваме маслините, чесъна и домата, подправяме с малко бял пипер, сух риган, босилек и сол на вкус. Прибавяме отново студено пресован зехтин и малко лимонов сок, разбъркваме добре. Разпределяме тази смес върху изпечените филийки.

Коментирай
16 rate up comment 0 rate down comment
ЧЕРНОМОРЕЦ ( преди 10 години )
Ще се съглася с Янко - не трябва да се вманиачаваме по отношение на храненето. Истината обаче е, че ако следваме няколко прости принципа и внимаваме какво ядем, кога го ядем (да не преяждаме вечер точно преди лягане), да се съобразяваме на каква възраст сме - 15, 20, 30, 50, и т.н. Защото когато сме на 16 можем и бензин да пием, а на 30 вече и домати не ни позволява стомахът да си похапнем.За зехтина... киселинността му не трябва да надвишава 0,8% за Е.В. За останалия няма да коментирам. Много марки са на границата м/у Е.В и Върджин, затова търсете да пише на етикета киселинност по-малка от 0,5%, или 0,3%. Там ще намерите най-чистия зехтин без примеси. А дали той става за пържене? - само ако ви е по джоба. Останолото са митове, че не ставал за пържене. Качественият зехтин е наистина много полезен за организма и лекува доста стомашни и кожни проблеми, както и предотвратява появата на нови такива. Това, което пиша е от личен и професионален опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 0 rate down comment
Янко ( преди 11 години )
Аз пък се чудех, защо на гърците и италианците гробищата са им празни! Ами заради зехтина! Написаното в статията е верно. Но нека не се плашим и от сланинката, а тя е присъствала често на трапезата на дедите ни. А на този господин с трите супени лъжици зехтин сутрин бих препоръчал да ги намали, нещо до което ще стигне и сам, като пресметне калориите. Яжте всички натурални храни, но не злоупотребявайте с нищо! Противник съм на абсолютизирането. Днес маса народ се препитава, като пише книжки за "правелното хранене". А ние нека не си досипваме в чинията, когато храната ни е харесала. Винаги да ставаме от масата малко гладни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 0 rate down comment
Соня ( преди 11 години )
Здравейте. Студено пресованият зехтин е най полезен. Употребява се само в суров вид никога като готвен. Така той запазва всичките си хранителни качества- има невероятен вкус и аромат. Та точно това са му насладите на зехтина. Бях три години в гърция на Пелопонес - Там имат най- хубавия зехтин. Качеството на този зехтин не съм намрала никъде другаде. Поръчвам си от там направо и ми изпращат. Там е истината да си вземеш зехтин направо от източника прясно изстискан а не от рафтовете на супер маркетите който може да е бутилиран няколко години преди просто със сменен етикет. Та в България хората даже не знаят да разчитат етикета на зехтина. Стига да пише зехтин и купуват каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
AZ ( преди 11 години )
PO PRINCIP ZEHTINA NE E HUBAVO DA BADE PODLAGAN NA TOPLINNA OBRABOTKA. ZA TOVA IMA SLAN4OGLEDOVO OLIO ILI OSTE PO DOBRE LESHNIKOVO (AKO VI E PO DJOBA)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
Здравейте,много ми хареса статията,защото си купих студено пресован зехтин и не знаех как да се използва,но от статията научих много за този вид.Благодаря от сърце за информацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 0 rate down comment
иван георгиев ( преди 11 години )
аз всяка сутрин в 7ч взимам по 3.супени лъжици зехтин и ед.лимон(изцедeн(и сега се радвам на добро здаве и самочувствие пробваите и вие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 1 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
Исключително ценна информация. Само трябва да се знае, че топлинната прерабатка убива не само полезните съставки на зехтина, но и на всяка друга храна. С топлинната преработка на храната, човек доказва че нашият Творец, не е създал подходяща храна за човека и затова човекът трябва да я дообработи на огъня. Т.е. Творецът е направил грешка, която човекът поправя. С тази си дейност, човекът е съкратил много живота си и си е докарал много болести. Петров - Натуропат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
СТОЯН ( преди 11 години )
Поздравления за написаното.Не разбрах защо другият зехтин е по добър за топлинна обработка на продуктите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар