Здраве и красота

Причини за по-тежка алергия

18.04.2011г. / 10 38ч.
Аз жената
Причини за по-тежка алергия

Ако имаме алергия, знаем към какво и съзнателно го отбягваме. Има обаче неща в ежедневието ни, за които не сме очаквали да влошат алергията ни. Вижте кои са те:

1. Още едно питие
Учените твърдят, че алкохолът може да увеличи риска от появата на сезонна алергия с 3% на всяка допълнителна алкохолна напитка за седмица. Защо?
Бира, вино и въобще спиртните напитки съдържат хистамин, химикал, който отприщва алергиите.

2. Гардеробът
Откажете се от полиестера: синтетичните платове имат статично електричество, което привлича полени повече в сравнение с естествените текстилни нишки. Освен това натуралните влакна на вълната и памука „дишат“ по-добре и за това не са привлекателни за обичащите влагата спори на плесените.

3. Ходене вкъщи с обувки
Лесно ще внесете прах, плесени като влезете с обувките през входната врата. Те ще се пренесат във въздуха и от там вие ще ги вдишате.

4. Душ само сутрин
Ако вечерта си легнете без да се изкъпете – по тялото ви са се натрупали доста алергени (полени и животински пърхот), а докато спите в леглото им давате достъп до очите и носа ви. Нищо чудно на сутринта носът ви да е запушен.

5. Стрес
Последните проучвания сочат, че хормоните на стреса стимулират производството на имуниглобулин E, антитяло, което отприщва кихането, сърбящите очи и други неприятни алергични признаци.

6. Килимът в спалнята
Средностатистическият човек прекарва по 9 часа в спалнята си. Това са 9 часа, в които дишате частици, набити в килима или мокета.

7. Кучето на приятелите ви
Животинският пърхот е много лепкав, така че ако на гости ви дойде приятел, който има куче, дори то да не присъства, по него е полепнал пърхот, който ще се пренесе по вашите мебели. Алергичните симптоми може да се появят часове, дори дни по-късно.

8. Градът, в който живеете
Животът в голям град няма да ви отърве от алергии, тъй като замърсителите увеличават чувствителността към полените.

9. Ароматизирани свещи
Парфюми, включително ароматите в повечето свещи, заедно със саждите могат доста да раздразнят носа. Това е голям проблем, тъй като колкото по-раздразнени са носа и синусите, толкова по-чувствителни са към алергени.

10. Спорт
Във фитнес салоните е топло и влажно, което ги прави магнит за плесените. На открито не е кой знае колко по-добре, ако сте алергични към полени.

Прочетете още:

Коментирай