Здраве и красота

Грижа за краката преди лятото – напукани пети

19.05.2011г. / 17 10ч.
Аз жената
Грижа за краката преди лятото – напукани пети

Напуканите пети, мазолите и сухата кожа не са само грозни, но и показват, че трябва да се погрижите за здравето си.

Понякога напукването и сухотата са следствие на диабет, слабо оросяване и проблеми с щитовидната жлеза. Сухата кожа може да е причинена от кожни състояния като екзема или псориазис.

Освен това хранителен режим, беден на витамини и пиене на недостатъчно вода може да влошат напуканата кожа, както и сапуни с абразивни частици и лосиони, съдържащи алкохол. Ако петите ви вече са напукани, най-важното е да избегнете инфекции:

  • Не ходете боси навън, където има всякакви микроби и гъбички.
  • Винаги носете джапанки в обществените басейни и душове.
  • Правете си педикюр само на място, където сте сигурна, че водата е стерилизирана.

За да предотвратите ходилата ви отново да се напукат се къпете с по-студена вода и не стойте във ваната повече от 5-8 минути. Колкото по-гореща е водата и по-дълго се киснете, толкова повече кожата ви се дехидратира. Добре е да използвате ексфолираща скраб и нежно да търкате ходилата с пемза през ден-два. Все пак внимавайте да не отнемете твърде много кожа. Освен това всеки ден нанасяйте овлажняващ крем. Когато си купувате хидратиращ крем за крака, гледайте какво пише на етикета – ключови съставки са салицилова, млечна и гликолиева киселина. Те „обелват“ най-външния слой мъртва кожа и правят краката меки и гладки. Козметиката с урея помага на кожата да задържи влагата. Урея идва от урина и може би звучи неприятно, но е много ефективна. За най-добър резултат последвайте бабиния съвет: намажете ходилата преди лягане, за да се хидратират цяла нощ и сложете чорапи от дишащи материи (памук, бамбук), за да предпазите чаршафите.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Mariana ( преди 11 години )