Здраве и красота

Как да се предпазим от опасната бактерия E.coli?

11.06.2011г. / 13 37ч.
Нина Иванова
Как да се предпазим от опасната бактерия E.coli?

Целият свят в момента говори и се страхува от смъртоносната бактерия Ешерихия коли (E. coli). И докато лекари, учени, експерти, политици и земеделци спорят и се чудят от краставици ли идва бактерията, от пшенични кълнове ли или е неизвестен източник, ние ви предлагаме няколко прости правила, които ще ви предпазят от заразяване с E.coli, както и някои други бактерии:

1. Измивайте ръцете си внимателно преди хранене, както и продуктите, които ще консумирате.

2. Гответе храните внимателно и старателно. Месото, което приготвяте, трябва да премине задължително през висока термална обработка, тъй като топлината убива бактериите.

3. Избягвайте да ядете високо рискови храни и продукти, като например непастьоризирани млека, сирена, сокове, недопечени меса и т. н.

4. Не гълтайте вода! Когато сте във воден басейн, язовир, река, море, избягвайте да гълтате вода. Бактерии, подобни на Ешерихия коли могат да се крият в морето например, най-често заради животински или човешки фекалии.

5. Почиствайте хубаво кухненските съдове, дъските за рязане, чинии, прибори. Изплаквайте съдовете внимателно от препарати, докато не се убедите, че всичко, което използвате при консумация на храна, е чисто, почти стерилно.

Симптоми на заразяване с бактерията е.coli:

  • тежки стомашни спазми и тежест;
  • диария, като в началото изпражненията са по-течни и постепенно стават кървави;
  • гадене и повръщане.

Прочетете още:

Коментирай