Здраве и красота

Как да се прегледам сама за рак на гърдата?

22.03.2012г. / 20 52ч.
Аз жената
Как да се прегледам сама за рак на гърдата?

Ако се открие навреме ракът на гърдата е лечим, за това трябва да се преглеждаме сами всеки месец и да посещаваме мамолог 1-2 пъти годишно, след навършване на 20 години.

Изчакайте да мине една седмица след края на месечния цикъл. Съблечете се до кръста и сложете ръце на ханша. Огледайте добре гърдите – дали има обрив, зачервяване, разширен кръвоносен съд изменения в кожата като хлътване или портокалова кожа. Обърнете внимание на зърната – ако има проблем те също могат да хлътнат, да се изкривят в необичайна посока. Стиснете ги внимателно, за да видите дали изтича секрет. Ако има течност, това не е нормално и трябва да ви прегледа лекар.
С 3-4 пръста на дясната ръка започнете да опипвате лявата гърда (притискайки в гръдния кош, за да имате твърда опора). Движете пръстите кръгообразно по гърдата като започнете отвън и спираловидно се придвижвате към центъра (зърното). Повторете като движите ръката си този път нагоре-надолу и се стараете да не пропускате участък от гърдата. Не забравяйте да прегледате и горната част на гърдата към рамото. Прегледайте и дясната гърда с лявата ръка.

Следващата стъпка е да легнете и да сложите едната си ръка под мишницата, а с другата отново да опипате за уплътнения или бучки.

Лесно е да се прегледате за рак на гърдата или каквито и да е други изменения, когато сте под душа и кожата е сапунисана. Тогава кожата е по-хлъзгава. Не забравяйте да прегледате и мишниците.
Отделяйте по няколко минути всеки месец и се преглеждайте сама по всички описани начини, тъй като в единия случай може да не напипате нищо, но в другия да усетите разлика. Колкото и прецизна да сте, около 20% от случаите на рак на гърдата не могат да бъдат „пипнати“, а могат да се видят само с ехограф или мамограф.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай