Здраве и красота

Отслабване според аюрведа с горчиви и лютиви храни

25.03.2012г. / 08 27ч.
Ивет Лолова
Отслабване според аюрведа с горчиви и лютиви храни

Принципите за отслабване според аюрведа се отличават в много отношения от западните. Според най-древната система за лечение има 6 типа вкус – сладко, кисело, солено, горчиво, люто и стипчив. Ако единият вкус вземе връх в начина ни на хранене, балансът в тялото ни се нарушава.

Според древната индийска система за лечение и хранене плодовете не са подходящи за отслабване, защото са сладки, охлаждащи и хидратиращи. За редуциране на теглото е добре да се увеличи огънят в организма. Това става чрез лютиви билки и подправки – черен пипер, мента, джинджифил, йога чай.

Трябва да се приема също горчива и стипчива храна – зелен чай с лимон, като лимонът трябва да е с кората, леко изстискан, за да може горчивите съставки от нея да попаднат в чая.

Да се избягва сладко, солено и мазно.

Огънят в тялото се увеличава и чрез позитивен стрес. През този период не бива да се отдаваме на мързелива, а на активна почивка – повече физически, умствени дейности, в зависимост от вашия случай лекарят може да ви препоръча и повече секс.

Един от основните принципи в аюрведа медицината е, че няма универсално лечение за всички. Освен хранителната програма, лекарят ще ви предпише промяна в навиците и мисленето, за да бъде оздравителният процес ползотворен.

Това бяха част от съветите, които д-р Антоанета Заркова – дългогодишен специалист по аюрведа сподели с публиката по време на публична лекция през седмицата на Индия в София.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай