Здраве и красота

Как да се прегледате ефективно за рак на гърдата сами

29.05.2012г. / 15 22ч.
Аз жената
Как да се прегледате ефективно за рак на гърдата сами

В ежедневието си непрекъснато се опитваме да жонглираме с домакинските, работните, семейните и личните ангажименти и събития и често отлагаме грижата за здравето. Разбира се, ако нещо ни заболи, търсим лекарска помощ. Но има заболявания, при които симптомите и усещанията се проявяват, когато вече е късно за най-доброто лечение. Такова заболяване е и ракът на гърдата.

Статистически ракът на гърдата е разпространен многократно повече в развитите общества, отколкото в страните от третия свят. Няма ясен и недвусмислен отговор защо едни се разболяват повече от други, но всяка осма или девета жена е с риск от онкологичното заболяване. Единствената сигурна терапия на рака на млечната жлеза е ранното лечение, което зависи от ранното откриване и диагностициране. Това дава над 90% шанс за излекуване. Превенцията от рака на жлезата се постига не само с периодични прегледи при специалист, но и с редовното самоизследване на гърдите в домашни условия от самата жена.

Посещенията при мамолог се провеждат с честота веднъж на 6 до 24 месеца в зависимост от възрастта. Въпрос на лична отговорност е за всяка жена във времето между прегледите сама да следи състоянието си. Така при установяване на промяна в гърдите си – на тъканта, на кожата, на зърната – тя може да реагира адекватно и навреме да потърси консултация със специалист.

Съвременните технологии дават възможност на жената за още един метод на извършване на задължителното самоизследване на гърдите в домашни условия: освен физически преглед и светлинен.

Самоизследването досега включваше само щателен преглед на гърдите чрез опипване и оглед. При него жената трябва да следи за всякакви външни изменения на гърдите като форма, цвят, неравности. Чрез внимателен и последователен допир на пръстите в областта на гърдите се проверява за появата на бучки. Само че наблюденията на специалистите показват, че жените не успяват да различат образувания под 2 см. Освен това бучките, които може да открие жената, са от различно естество – повечето от тях са безопасни, представляват част от нормалната структура на гърдата.

Повече информация за уреда може да прочетете в Puls.bg.

Прочетете още:

Коментирай