Здраве и красота

Фитнес отслабване премахва мазнините около талията

03.08.2012г. / 17 58ч.
Надежда Маринова
Фитнес отслабване премахва мазнините около талията

Мазнината, която сме натрупали около талията се нарича висцерална мазнина. Намира се между вътрешните органи и е причина за така нареченото „невидимо напълняване”.  Тя може да стане причина за увеличаване риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Случва се при хора, които нямат наднормено тегло, но имат много скрити мастни натрупвания между вътрешните органи. Те често са със слабо тяло, но с биреното коремче при мъжете, а при жените – с „бременен” корем. Причината за това състояние е в недостатъчната двигателна активност.

Напълняването около бедрата, което пречи на дамите да носят тесни дънки, е от съвсем друг вид. То е причинено от натрупване на подкожна мазнина. Именно тя е виновна за целулита и неравностите по кожата на бедрата.

Специалисти казват, че напълняването на бедрата е по-безопасно за здравето от напълняването в областта на талията. Отслабването при първия случай също е по-лесно.

Натрупването на висцерална мазнина се среща при любителите на екстремни диети, свикнали да поддържат ниско тегло на тялото си със строг хранителен режим при напълно отсъствие на физическа активност.

Най-ефективният начин да се избавите от висцералната мазнина е кардиотренировката – занимания във фитнес залата на бягаща пътечка, степер и увеличаване на всекидневната физическа активност.

Пълноценната тренировка не трябва да бъде по-малко от 60 минути, като за начинаещи времето може да бъде 30-40 минути. Когато напреднете, може да разнообразите кардиотренировката със силови упражнения, като ги редувате 3 дни кардио, 2 дни силови тренировки за една седмица.

За да не блокирате процента на изгаряне на мазнини, трябва да се откажете от газираните напитки – включително алкохолните и да намалите въглехидратите. Час след заниманията във фитнес залата възстановете силите си с белтъчна, бедна на мазнини храна – например пилешко месо и обезмаслено сирене.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай