Здраве и красота

Имунитетът спада от хронично недоспиване

30.08.2012г. / 11 21ч.
Аз жената
Имунитетът спада от хронично недоспиване

Безсънието, лошото качество на съня и хроничното недоспиване намялават имунитета.

Липсата на ползотворна почивка и най-вече безсънието могат изключително много да ви навредят и да влошат сериозно и психическото, и физическото ви здраве. Хората, които не успяват да си починат и не спят достатъчно, придобиват множество вредни навици с цел компенсация на енергия и калории – като наднормен прием на храна, кофеин, захар, никотин, алкохол и мн.др. Но храната не може да замести изцяло съня. А останалите неща, изобщо. Прекомерното умствено натоварване води до безсъние, а безсънието – до поредица от проблеми. Статистиките показват, че спорадичното лишаване от сън може да доведе до повишена възбудимост или еуфория или обратното – до потиснатост и липса на самочувствие. Също така в тези случаи често се наблюдават загуба на координация, липса на концентрацията, дезориентация, дори халюцинации.

Хроничното лишаване от сън обаче е изключително вредно, защото се натрупва и води до преумора. Лъжовна е реакцията на организма в такива случаи – той ви се подчинява, когато се опитвате да го привикнете с повече работа и по-малко почивка. И си мислите, че сте променили биологичния си часовник. Но всъщност, не сте. Самият организъм се адаптира към наложения ритъм, но не се чувства добре. И рано или късно той реагира под някаква форма със симптоми, които често не можете да асоциирате с това. Най-малкият проблем в този случай е, че резултатът от работата ви не е толкова ефективен, защото не можете да се концентрирате добре.

Регулярното недоспиване може да доведе до различни физиологични и психически проблеми и заболявания – от  липса на концентрация, нарушаване на съня или безсъние до вълчи глад, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, заболявания на храносмилателни тракт или емоционални разстройства. Липсата на почивка рефлектира директно върху вниманието, паметта и логическото мислене. А липсата на сън може да доведе до тежки психологически изменения като маниакално-депресивни разстройства, шизофренията, циклофрения, Алцхаймер...

Важно е не само количеството сън, но и неговото качество. Честото прекъсване на съня например, може да наруши нормалната цикличност на процеса и изобщо да не се стигне до някои жизнено необходинми стадии. Какво имам предвид?

Най-общо сънят се дели на 2 вида, които се редуват, докато спим: REM (или сън с бързи очни движения, абревиатура на Rapid Eye Movement) и NREM (сън без бързи очни движения, абр. на Non-Rapid Eye Movement). Вторият има четири стадия, различаващи се помежду си главно по амплитудата и честотата на наблюдаваните чрез ЕЕГ вълни. Най-общо казано, сънят на здравия човек започва с NREM фаза (и всичките и 4 стадия), последвани от REM. Двете имат продължителност около 90-100 минути. След това започва нов цикъл и за цялата нощ организмът преминава между 3 и 6 подобни цикъла – в зависимост от времето за наспиване, което е различно за всеки човек.

Любопитно и важно е, че вредните навици като тютюнопушене, висок прием на алкохол и редовният прием на някои медикаменти например, лишават човека от REM-фазата на съня. Алкохолът потиска и стадиите с висок праг на събуждане и затова е безсмислено да го използваме като средство за заспиване. Нещо, което мнозина правят, когато страдат от безсъние.

За да имате добър имунитет, е много важно да спите достатъчно и да си почивате, когато се почувствате изморени или отегчени. Отделете 5-10 минути, за да се разсеете, особено ако виждате, че работата ви не върви. Ако можете – подремнете, дори и през деня. Така ще възстановите енергията си много бързо и освен че ще бъдете много по-ефективни, ще се чувствате значително по-добре и няма да се разболявате толкова често.

Съветите даде Милена Атанасова – психолог и експерт по комуникации към Fine Line.

Първата част на статията за съня прочетете тук.

Снимка: Laura

Прочетете още:

Коментирай