Здраве и красота

Есенна диета за детоксикация с 5 продукта

23.09.2012г. / 21 39ч.
Надежда Маринова
Есенна диета за детоксикация с 5 продукта

Началото на есента и пролетта са идеалното време за детоксикация. Дори да живеем здравословно (доколкото можем), в организма ни се натрупват токсини от храната и околната среда, които могат да доведат до редица заболявания, в това число хронични.

Началните симптоми на токсично отравяне са: кожни заболявания, умора, мускулни болки, неприятен мирис от устата. Необходимо е веднага да започнете програма за изчистване, за да върнете баланса в тялото си, а оттам физическите си сили и радостта.

Можете да направите изчистването под лекарско наблюдение на фитотерапевти и диетолози. Тогава те ще ви предпишат специален план с гладуване – само на плодове и чай. Ако искате сами да опитате вкъщи, направете си олекотена програма.

Диетата е за един месец и е свързана с изключване от менюто на вредни храни и напитки, ограничаване като цяло количеството на поетата храна през деня и храненето с полезни продукти. Ограничете или спрете пушенето и алкохола. Ако имате съмнения дали здравето ви ще издържи или страдате от хронично заболяване, посъветвайте се предварително с лекар.

Яжте предимно сурови храни – поне 50 % от дневното ви меню. Слагайте на масата: кълнове, сурови супи, салати, десерти; пълнозърнести храни и ядки. Ограничете кафето, пийте много билков чай и минерална вода. Намалете сладкото, соленото и киселото.

Ето още 5 продукта, препоръчителни за детоксикация:

Пектин – съдържа се в ябълките, цитрусите, бананите, зелето и морковите. Може да си купите и на прах от аптеката, диетичните или биомагазините.

Глина за пиене – от аптеката или биомагазините или диетичните магазини.

Хлорела – вид зелено водорасло, влиза в списъка на суперхраните.

Кориандър или китайски магданоз – изстискайте сок от пресен кориандър и пийте по 1 с. л. сутрин.

Сок от пшеничени или ечемичени стъбла – мощно антиоксидантно средство и витаминна бомба, приема се по 15 мл на ден.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай