Здраве и красота

Банковите карти и парите са ужасно мръсни – все едно са влизали в тоалетна

Може ли да се заразим от парите?

16.10.2012г. / 15 06ч.
Аз жената
Снимка: Архив Az-jenata.bg

Снимка: Архив Az-jenata.bg

Банковите карти са едни от най-мръсните лични вещи, предупреждават специалисти от Лондонския университет „Кралица Мария“ и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. След използването им, задължително трябва да си измием ръцете, пише Daily Mail.

Учените съобщават, че на всяка десета карта са намерени следи от фекалии, а на всяка седма банкнота има същите следи. По степен на замърсеност двете могат да се сравнят само с канала на тоалетната.

Изследвани били 272-ма души: в 26 % от случаите по повърхността на ръцете били открити следи от фекалии и в частност наличието на E.coli и Staphylococci. При това само 39 % казали, че си мият ръцете преди ядене, 91 % потвърждават, че си мият ръцете след тоалетната, но изследването показало обратното.

Изводът е, че човек сам себе си заразява. Въпреки, че измиването на ръцете със сапун може да съкрати показателите за диарийни инфекции до 42 %. Само 69 % казват, че са го правили, когато това е било възможно, коментира доктор Рон Катлер от Университета „Кралица Мария“.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай