Здраве и красота

Има ли връзка между кофеин и глаукома?

19.10.2012г. / 08 24ч.
Снежана Проданова
Има ли връзка между кофеин и глаукома?

Според последни изследвания, има връзка между количеството кофеин, което консумираме, и риска от очни заболявания. Едно от тях е глаукомата, като характерно за нея е повишено вътреочно налягане и в последствие дегенерация на очния нерв. Глаукомата води най-често до проблеми със зрението, но нерядко предизвиква слепота.

Оказва се, че случаите на глаукома са най-много в скандинавските страни. Интересен факт е, че жителите на полуострова пият кафе, чието съдържание на кофеин като цяло е по-високо от където и да било другаде по света.

Абстрахираме се от фактите, свързани със скандинавските страни, и поглеждаме към данни от проучване, направено в САЩ. Оказва се, че хора, които пият по поне три чаши кафе на ден, за разлика от останалите са по-склонни към глаукома.

Що се отнася до установяването на причините за появата на глаукома, учените тепърва ще правят изследвания. Трябва да се има предвид, че кофеинът, бидейки по някакъв начин свързан с болестното състояние, не е непременно причинителят му.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай