Здраве и красота

Чайната церемония учи на смирение и на красотата на природата

Чайната церемония не е само за удоволствие, а фокусира вниманието върху простата красота в природата

06.11.2012г. / 08 40ч.
Аз жената
Снимка: Чадо Урасенке Танкокай България

Снимка: Чадо Урасенке Танкокай България

Има различни начини за ритуално поднасяне на чай и те се определят от повода на чайното събиране, от сезона, от това на какво искаме да акцентираме. Един от тези начини за приготвяне на чай се нарича мавари-бана, като всеки един от гостите, събрали се да споделят чаша чай, трябва да подреди цветя в свещената ниша токонома.

Чайната церемония (чадо или садо) е ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен прахообразен чай в присъствието на гости. Една пълна официална церемония обхваща хранене (чакайсеки) и два чая (коча и усуча) и трае около четири часа. В това време домакинът ангажира цялото си същество в създаването на подходяща обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада и спокойствие в съзнанието на гостите.

За да постигне това, домакинът или домакинята е възможно десетилетия наред да усвояват не само отмерените движения, с които се сервира чаят на гостите, а и да се учат да ценят изкуството, занаятите, поезията, калиграфията, подредбата на цветя, готвенето и поддържането на градината, и в същото време да овладеят грация, себеотрицание и внимание към нуждите на другите.

Въпреки че всички усилия на домакина са насочени към насладата на другите, не може да се каже, че чайната церемония е предназначена само за доставяне на удоволствие на гостите. Церемонията им носи смирение, като фокусира тяхното внимание върху дълбоката красота на простите прояви на природата като светлината, звука на водата, отблясъците на дървесните въглища – неща, върху които се акцентира при строежа на чайните. Чайните церемонии представят също и проявите на творческата сила на вселената в човешките стремежи, като например изработването на красиви предмети.

Чадо Урасенке Танкокай България е Сдружение за популяризиране на японската култура. Основано е през 1992 г. като клуб на любителите на чайната церемония и японската култура. През 1996 година клубът официално е признат от японска страна и през 1998 г. прераства в сдружение с основен предмет на дейност популяризиране на японската култура.

Дейността, която Чадо Урасенке Танкокай България провежда от създаването си досега, засяга както заниманията по чайна церемония, така и други аспекти от японската култура. Първото нещо, което всеки новопостъпил научава, са правилните начини на държание и общуване, които са характерни за японската култура – видовете поклони, ходене в стая с татами, пра, вилна стойка. Докато усвояват основните елементи от чайния ритуал, членовете на Чадо Урасенке Танкокай изучават и калиграфия, начините за обличане на кимоно, приготвяне на традиционни японски ястия, подреждане на цветя за чайната стая (чабана), както и как се изработва японска керамика.

За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и трета поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Вижте още:
Икебана с върба - видео
Коледна икебана - видео
Икебана с тиква - видео

Коментирай