Здраве и красота

Бъдете здрави напук на сезона на грипа и настинките

Чисти ръце, чесън и цитрусов микс държат вирусите надалеч

09.11.2012г. / 09 20ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С първите хладни есенни дни грипните вируси ни атакуват все по-често. Започнахме усърдно да търсим в чантата си пакетчето носни салфетки, да посягаме по-често към билковия чай и буркана с мед, вместо към кафеварката. Дали ще можем да избегнем срещата с неканените вируси през този сезон? Струва си да изпробваме някои стари и изпитани методи срещу тях с искрена надежда за победа в неравната битка.

Свързани статии

Знаем, че грипните вируси най-често проникват в организма ни през лигавицата на носа. Добре е винаги преди излизане да намазваме отвътре ноздрите си с вазелин или детски крем. През този мазен слой вирусите няма да достигнат до дихателните пътища.

Нужно е да ограничим посещенията си на места, където се събират повече хора – кино, театър, дискотека. А ако в разгара на грипната епидемия можем да си позволим да не ползваме градски транспорт, ходейки пеша на работа би било прекрасно (и за здравето, и за фигурата ни).

Според специалистите е по-вероятно да пипнем грипен вирус чрез поставяне на заразените си ръце върху носа, очите или устата си, отколкото като го вдишаме (ако болен колега киха или кашля в близост до нас). Затова мийте често ръцете си със сапун и вода, а ако нямате тази възможност – на козметичния пазар се предлага голям избор от дезинфектанти (пяна или гел) без отмиване.

Един изключително „вкусен“ начин за засилване на защитните сили на организма ни в рисковите сезони е да започваме деня с цитрусов коктейл от сока на 1 портокал, 1 грейпфрут и 1 лимон. А към вечерята можем да добавим няколко скилидки чесън – уникален източник на ценни за организма ни вещества. Любопитен, но и ефикасен начин да се възползвате от този „всемогъщ лечител“ без да ухаете отблъскващо на следващия ден е като го миришете, вместо ядете. Поставете 2 смляни скилидки в чашка и покрийте с марля. Преди лягане вдишвайте от този „инхалатор“ около десетина минути.

Коментирай