Здраве и красота

Чувствителната кожа – защита и грижи

Специално внимание за един специален тип кожа

09.11.2012г. / 17 07ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чувствителната кожа е синдром, който в зависимост от вътрешните и външните фактори се проявява в различна степен. Наследствеността тук е ключов фактор – няма начин да промените гените си, но пък можете да положите усилия за правилната грижа за кожата и да избягвате факторите, които влошават състоянието ви.

Свързани статии

Някои от тези фактори са ултравиолетовата радиация, рязката смяна на температури, както и стресът, хранителният режим, алкохолът и тютюнът. Агресивните козметични продукти оказват не по-малко влияние, но фактор, отнасящ се само до жените, са хормоните. Особено по време на менопаузата, в организма настъпват големи промени, причинени от спада на синтез на хормони.

Чувствителната кожа се характеризира с това, че при влияние от външен фактор (рязка промяна на температурата, приемането на гореща или пикантна храна и дори нанасянето на хидратиращ крем) предизвиква чувство на сърбеж, парене, стягане, грапавост и пр. Ако неведнъж сте попадали в такава или подобна ситуация, най-вероятно имате чувствителна кожа.

Няма как да се изолираме напълно, за да се предпазим, но можем така да се грижим за себе си, че да намалим донякъде чувствителността. Продуктите за почистване, които ползваме трябва да са щадящи, да хидратират и да не пресушават кожата. Избягвайте варовитата вода от чешмата. Вместо нея почиствайте кожата си с тоник без съдържание на алкохол, в основата на който са натуралните продукти. Не забравяйте, че слънцето е от факторите, които влияят най-много на кожата, затова на излизане от дома си вземете шапката и се намажете със слънцезащитен крем.

Чувствителната кожа често проявява признаци на суха кожа, но между двата типа има основна разлика. Сухата кожа може да се бели и да е дехидратирана, но се поддава на грижа с козметични продукти, за разлика от чувствителната. Общото между тях обаче е, че и при двете се наблюдава преждевременно образуване на бръчки и по-ранно състаряване.

Коментирай