Здраве и красота

Съвети за мързеливи спортисти

Крачка по-близо до активния начин на живот

13.11.2012г. / 09 00ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Диетата и тренировката ни винаги започват от „следващия понеделник“. Половин час на ден на теория ни се струва нищо, но в контекста на ежедневието ни се оказва много повече. Ако си направим равносметка на края на деня обаче, се оказва, че не времето е основната ни пречка. Всичко е въпрос на психологическа самонавивка.

Свързани статии

Поставяйте си постижими цели

Голямата амбиция често води до нереалистични планове. Вместо да си правите планове за един или два месеца постоянни тренировки, наумете си друго число за тренировките, което да не ви плаши, да не се губи в далечното бъдеще и да е реално изпълнимо. Представете си колко доволни ще сте от себе си, ако вместо планираните 10 тренировки за месеца направите 15 или дори 20.

Водете си записки и търсете подкрепа

Водете си дневник на тренировките. Отбелязвайте всеки ден дали сте тренирали и ако да – колко и какво. Споделяйте резултатите си с приятели или съмишленици. Подкрепата повдига самочувствието и увеличава амбициите.

Съобразете се с натоварването си

Да седиш на заседание, да слушаш чуждо изказване, да трябва да вземеш решение по някакъв въпрос са все интелектуални задачи, които обаче много натоварват съзнанието и действат негативно на волята ни. Ето защо след подобни обстоятелства е трудно да се накараме да излезем и да потичаме. Планирайте тренировките си за тогава, когато знаете, че няма да сте прекалено натоварени психически и ще можете да разчитате на волята си.

Създайте си навици

Когато физическата ви активност се е ограничавала с ходенето от апартамента до колата, от колата до работното място и обратно, е много трудно да си наложите изведнъж да започнете нов режим на натоварване. Малко по малко, с по 5-10 минути на ден работете първо върху постоянството, а после върху интензивността на натоварване.

Изключете неуспеха от възможните изходи

Негативните мисли само ще ви демотивират и ще пречат на процеса ви на работа. Грешките при всяко начинание са допустими. Ваша задача е да се постараете да не ги повтаряте и да си правите изводи за по-нататъшните си занимания именно на базата на тях.

Коментирай