Здраве и красота

Сами определяме доброто здраве и дълголетието си

Доброто здраве и дълголетието не са толкова недостижими, колкото си мислим

13.11.2012г. / 16 15ч.
Снежана Проданова
Снимка: Импакт прес груп

Снимка: Импакт прес груп

Истина ли е, че след определена възраст започваме да губим мускулна маса, сантиметри от височината си, енергията си и ключовете от входната врата? Много от нас смятат това за нормално и се подготвят предварително за една „нормална“ старост. Реално погледнато обаче нещата не стоят точно така. Решението е едно – движете се. Дори най-малкото физическо усилие, което положите ще ви е от полза.

Свързани статии

Мускулната маса ще ни напуска малко по малко само ако ние й го позволим. Често загубата на мускулна маса е свързана с неправилното функциониране на митохондриите, благодарение на които полезните вещества от храната и кислорода се превръщат в енергия. Не при всички хора обаче това е определящо.

Мозъкът ни няма да започне да ни изневерява, ако му обръщаме достатъчно внимание. Не преставайте да го стимулирате с кръстословици и судоку. Помагайте на децата и внуците с уроците им по математика, четете заедно с тях. Нещо интересно е, че учените наблюдават връзка между физическата активност и по-продължителното функциониране на мозъка. Ако 3 пъти в седмицата правите 40-минутна разходка, шансът ви да запазите нервните клетки в мозъка си дейни е по-голям.

Ако смятате, че е късно да започнете да правите физически упражнения, най-вероятно някой ви е заблудил. Резултатите от проучване, направено сред жени на средна възраст, сочат, че физическата активност, независимо от момента на нейното започване и интензивността на натоварването, влияе положително на организма. Това се обяснява с факта, че дейностите, които извършваме с тялото си, независимо какви са те, влияят на запазването на теломерите – окончанията на хромозомите. При деленето на клетката, теломерите се „износват“ и скъсяват. Когато станат прекалено къси, клетката престава да се дели и умира. В крайна сметка се оказва, че няма да ни струва толкова много усилия да си осигурим по-дълъг и по-добър живот.

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )