Здраве и красота

Международен ден без цигарен дим

Ако не аз – кой, ако не сега – кога?.

15.11.2012г. / 10 10ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции отбелязват 15 ноември 2012, Международния ден без тютюнопушене.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. За 2012 денят се провежда под надслов: „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“.

Свързани статии

Министерството на здравеопазването призовава всеки, който пуши, да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември. Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания, представители на различни етноси и възрасти.

Целта на провежданата във всички области на страната кампания е пушачите да се опитат да откажат поне за един ден цигарите, като спестените пари могат да се използват за пожелано от тях подпомагане на нуждаещи се деца и ученици, да бъдат дарени за лечение на болно дете, за боядисване на спортна площадка и т. н.

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Р. Мълейни вдъхновил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за Международен ден без тютюнопушене. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC). Международният ден без тютюнопушене в България се отбелязва повече от 10 години.

Коментирай
Здраве и красота