Здраве и красота

Подправките могат и да лекуват

Куркума, кориандър и канела - природни лекарства в домашната аптечка

15.11.2012г. / 13 30ч.
Снежана Проданова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

От незапомнени времена хората използват подправките, за да направят по-вкусна храната си, а също и да подобрят своето здраве. Прародителите ни са знаели как да облекчат стомашно неразположение или да успокоят възпалителен процес именно с подправки. Удивително е колко ефикасно средство за защита и лечение на човешкия организъм са те.

Редовната употреба на канелата намалява риска от диабет, подобрявайки способността на клетките да абсорбират глюкозата в кръвта. Доказано е, че тя намалява нивото на триглицеридите и лошия холестерол в организма.

Свързани статии

Кориандърът е мощно антибактериално средство. Последни изследвания сочат, че маслото от семената на кориандър е ефикасно лекарство, унищожаващо вирусни щамове от escherichia coli до салмонела.

Ароматната куркума е изключително силен антиоксидант. Доказано е, че редовната й употреба предпазва и лекува от рак, блокирайки протеина, който стимулира растежа на туморните клетки. Същият протеин предизвиква и ставните възпаления, така че куркумата предпазва и от ревматични заболявания.

Шафранът е екзотична подправка, чиято консумация значително намалява хроничната умора и действа като антидепресант. Деликатният му аромат ще допринесе за изискания вкус на всяко ястие или десерт.

Ежедневната употреба на чесъна, особено в сезона на грипа и настинките, ще засили имунната ни система, стимулирайки производството на бели кръвни телца – защитниците на организма ни от вирусите.

Силният цитрусов аромат и леката лютивина на джинджифил ще придадат екзотичен и неповторим вкус на всяко зеленчуково или месно ястие, а и ще подобрят работата на стомашно-чревния тракт.

Коментирай