Здраве и красота

Плацебо ефект при позитивно мислене

Бъдете по-здрави и живейте по-пълноценен живот само с помощта на мислите си

16.11.2012г. / 13 55ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Могат ли нашите очаквания да имат същия оздравителен ефект върху физиката и психиката ни както плацебо хапчетата? Отговорът на психолозите е „да“!

Едномесечен тест, направен с част от екипа камериерки на един хотел, завършва с любопитни резултати. Без да променят ритъма си на живот и работа, те започнали да мислят за сменянето на чаршафите и чистенето като за физически упражнения. Резултатите се оказали забележителни.

Свързани статии

Жените намалили теглото си, понижило се кръвното им налягане, намалили цифрите на съотношението талия-ханш. И всичко това само благодарение на мисълта, че рутинната им работа е всъщност упражнение.

Когато извършваме усилена физическа работа, мозъкът е този, който предпазва тялото от преумора – още преди да са изчерпани напълно силите ни, мозъкът изпраща сигнал, с който се създава чувство на умора и ние сме принудени да прекъснем това, което правим. Оказва се обаче, че с малко хитрост, можем да използваме този „резерв“ без това да се отразява значително на умората.

Експеримент с велосипедисти доказва това твърдение – накарали ги да се качат на велоергометър и да вложат колкото се може повече енергия в карането. На всички раздали течности, с които трябвало да си навлажняват устата. На вкус били едни и същи, но половината от бутилките съдържали въглехидрати. Рецепторите в устата засекли въглехидратите и изпратили сигнал до мозъка, благодарение на който умората не се проявила в такава голяма степен.

Работа под стрес: усилията, вложени по време на стрес в определена работа, могат да доведат до по-високи резултати. На група хора, които извършили определено физическо упражнение, изискващо ловкост и точност, задали произволни въпроси. Впоследствие на половината от тях казали, че отговорите им сочат, че биха се справили с поставената задача по-добре, когато са под напрежение. Съответно тези хора извършили упражнението, бидейки записани с камера и с предложено възнаграждение, ако подобрят резултатите си. Почти всички се справили с 30% по-добре.

Какво сочат тези опити? Очевидно силата на мисълта ни е много по-голяма, отколкото си мислим. Не без причина се „проповядва“ идеята за позитивното мислене – факт е, че положително-емоционалния ни подход към бъдещето, влияе на реалността в наша полза. Т. е. мозъкът ни е идеална почва за развитието на „плацебо“ идеи с цел подобряване на уменията, здравето, концентрацията и психическото ни разположение. Затова, колкото и да е банално – мислете позитивно!

Коментирай