Здраве и красота

Какво знаем за здравословното пиене?

Газирани, ароматизирани или енергийни напитки – как ни вредят?

28.11.2012г. / 09 11ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички знаем, че най-здравословната напитка е домашно приготвеният фреш. Какво правим обаче, когато сме извън дома, нямаме свободно време или просто ни мързи? Купуваме си нещо за пиене от близкия магазин. Ето малко полезна информация по темата за напитките и колко здравословни са те.

Лимонадата

Свързани статии

Изключително популярна газирана напитка, произведена от подсладители, изкуствени оцветители и консерванти. В една чаша се съдържат 100 калории, равни на 6 чаени лъжички захар. Всъщност пиете разтопени бонбони. Това определено не действа освежаващо, нали?

Газираните напитки

Те са нещото, което директно окачествяваме като причинител на наднормено тегло и затлъстяване. Товарят организма с излишни калории и не внасят нищо полезно в него. Калориите в един кен кола се равняват на парче добре сиропиран сладкиш. Вие избирате!

Енергийните напитки

Наред с голямото количество кофеин и комбинация от естествени и изкуствени подсладители, съдържат и дълъг списък от трудни за произнасяне добавки, така че заложете на чистата вода и чаша фреш след тренировка във фитнес залата. А ако мозъкът ви дава „заето“ след дългите часове взиране в монитора, чаша зелен чай или шепа орехи трайно ще ви освежат.

Силният алкохол

В умерени количества (50 мл. концентрат или чаша вино) са дори полезни за организма ни. Вдигат нивото на добрия холестерол и подобряват кръвообращението, но и с тях е важно да имаме мярка. С второто и третото питие се покачва рискът от здравословни проблеми от различно естество.

Коктейлите

Никой не казва, че трябва напълно да се откажете от удоволствието да ходите на коктейл партита с приятелки, но имайте предвид, че в 400 мл. пиня колада се съдържат толкова калории, колкото в чашка ром.

Минерална вода с различни вкусове

Тя може и да снабдява организма ви с някои витамини, но обикновено е и с добавени подсладители. Вглеждайте се внимателно в етикетите при следващото си пазаруване и ако в съставките й има нещо друго освен вода и естествени аромати, върнете я на рафта.

Диетични газирани напитки

Те са нискокалорични, но не притежават почти никакви хранителни качества. Диетичната кола например, не бива да замества консумацията на полезните за организма течности като вода и чай.

Плодовите нектари

Да, плодовете са здравословна храна! Но в половин литър нектар се съдържат 700 калории и само 2 г протеини, заради голямото количество захари. Защо това е лошо за организма ни? – калориите от всяка храна се усвояват веднага от мастните клетки в случай, че не горите толкова, колкото приемате.

Коментирай