Здраве и красота

Добро зрение за по-дълго време – как?

Упражнения за поддържане на добро зрение

20.11.2012г. / 10 37ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Корем, бедра, бицепс, прасци, дупе – с редовни упражнения и съсредоточаване върху определени групи от мускули, можем да постигнем завидно стегнато и красиво тяло. Занимаваме се дори с фитнес, джогинг, плуване, йога, ако времето ни го позволява.

Свързани статии

А дали някога сте се сещали да раздвижите едни много по-малки мускули, които ползваме и натоварваме изключително много ежедневно? Става въпрос за мускулите на очите ни. Понякога си спомняме за тях едва когато буквите на монитора започват да се преплитат една в друга и се налага да сложим очила.

Има редица упражнения, които могат да помогнат за поддържането на доброто ниво на зрението. С практикуването им няма как да се подобрят зрителните ви способности, но поне ще позволите на очите си да се отпуснат за малко повече от едно мигване време.

  • Седнете удобно. Разтрийте ръце, докато не почувствате, че са леко затоплени. Затворете очи и ги покрийте с длани. Не позволявайте на никаква светлина да преминава. Със сигурност ще виждате най-различни цветове и форми на тъмен фон, но се опитайте да си представите пълен мрак. Дишайте дълбоко и допускайте до съзнанието си само красиви мисли и образи. Когато единственото, което виждате, е черен фон, отворете очи и повторете, ако изпитвате нужда.
  • Присвийте силно клепачите си и задръжте очите затворени за 3-4 секунди. След това ги отворете за същото време. Повторете 7-8 пъти.
  • С три пръста от всяка ръка притиснете леко горната част на очната си ябълка, непосредствено под веждите. Очите трябва да са затворени. Задръжте за 1-2 секунди и отпуснете. Повторете 5 пъти.
  • Настанете се удобно с изправена глава. С отворени очи правете бавни кръгове по посока и обратно на часовниковата стрелка. Повторете 5 пъти, като мигвате при всяка смяна на посоката.
  • Хванете с ръка някакъв предмет (молив, химикалка и т. н.) и я изпънете пред себе си на нивото на очите. Фокусирайте предмета и постепенно започнете да го приближавате към носа си, докато успявате да го виждате ясно. После върнете бавно обратно до изходното положение. Повторете около 10 пъти.
  • Следете ритмично (и не толкова ритмично) движещи се предмети – люлееща се люлка, поклащащи се от вятъра клони, топчето по време на игра на тенис на маса. Не забравяйте да мигате, докато извършвате това упражнение в продължение на около 3 минути.

Важно е да се отбележи, че не интензивното, а редовното правене на тези и подобни упражнения води до качествен резултат. Не трябва да се подхожда със сила, не пренатоварвайте очите си и при нужда се консултирайте с очния си лекар.

Коментирай