Здраве и красота

Тропическите плодове – витаминните приятели на зимата

Кои са едни от най-полезните тропически плодове на пазара?

21.11.2012г. / 10 05ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В края на есента и с приближаването на зимата организмът ни започва да отслабва, затова трябва да включим във всекидневното си меню поне един тропически плод.

Свързани статии

Върволицата от дъждовни и мрачни есенни дни може много успешно да помрачи настроението ни, да ни направи мудни и да затрудни изпълнението на задачите ни. Какво друго освен незабравимите спомени от последната лятна отпуска може да доведе осезаемо тропическото лято при нас?

Почти целогодишно на някои сергии на пазара и в големите вериги магазини можем да намерим разнообразие от екзотични тропически плодове. Някои от тях гледаме с недоверие и не смеем дори да опитаме. Но други все по-смело слагаме на трапезата си. Какво е полезно да знаем за тях?

1.Авокадо

Може би го смятате за зеленчук, но всъщност това е плод. При това плод, който със своите изключително ценни съставки понижава лошия холестерол, а с богатото си съдържание на фолиева киселина (витамин B9) при редовна консумация от бъдещите майки, намалява риска от вродени дефекти при бебето. Интересен факт е, че добавено към други зеленчуци авокадото помага за по-пълноценното усвояване на витамините и полезните им съставки.

2. Манго

Само с изяждането на едно манго можете да осигурите на организма си 1/2 от препоръчителната дневна доза витамин C и A, както и някои витамини от група B, омега-3 мастни киселини, полифеноли, бета-каротин и др. Подарете на тялото си този коктейл от витамини и бъдете сигурни, че градусът на настроението ви също ще се повиши. Един съвет – ако в близкия магазин няма добре узрели плодове, просто потопете за 10 минути твърдото манго във вряла вода. Така ще ускорите процеса на зреене.

3. Кокосов орех

Най-често свързваме този плод с употребата му като съставка на различни сладкиши и бонбони. Малцина от нас знаят, че кокосовата вода (не бъркайте с кокосовото мляко) притежава същия електролитен баланс като кръвта ни и би могла да се използва при спешно преливане вместо кръвна плазма. А използването и като енергизираща напитка при спортистите има безспорни предимства пред търговските марки енергийни напитки.

4. Личи

Този дребен, но отличаващ се с приятен вкус и аромат плод произхожда от Южен Китай. Наред с богатото си съдържание на витамин C, той притежава и съставки, които съдействат за понижаване нивото на стреса в организма ни.

Диетолозите уверяват, че тропическите плодове допринасят за понижаване на риска от сърдечни заболявания, различни видове рак и вирусни инфекции. Те много успешно водят борба със свободните радикали, като ги неутрализират и така ни предпазват от астма и различни ставни заболявания.

Коментирай