Здраве и красота

Запушете устата на зверския апетит с работа

Помислете си за гладуващите деца в домовете и за социално слабите пенсионери и няма да ви се яде дълго време

22.11.2012г. / 17 35ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Гладни сте, в главата ви се лутат само картинки на вкусни ястия, а току-що сте закусили. Как да издържите до следващото хранене? Нужни са психологически и практически трикове.

Започваме с най-жестокото – помислете си за гладуващите деца в Африка, за социално слабите пенсионери у нас, които преживяват с по една супа на ден, за децата в домовете, които ядат само и единствено по график. Този психологически шамар ще ви изкара от главата всяка мисъл за ядене.

Яжте в точно определено време, на малки порции. Когато знаете, че имате още половин-един час до храната, ще изтърпите някак си.

Свързани статии

Пет-шест сурови какаови зърна, сдъвкани много бавно, почти като разтапящ се бонбон, притъпяват апетита. След това тичайте до банята да си измиете зъбите, защото какаото полепва по тях.

До вечерята трябва да сте изяли 70 % от храната за деня. В противен случай ще се нахвърлите с целия си вълчи апетит и ще погълнете по-голямо количество храна, отколкото трябва.

Излъжете апетита между храненията с чаша доматен сок, изпит със сламка – бавно, на малки глътки. С чаша билков чай с лимон и мед – все пак не е „гола вода“, един голям морков, ябълка или лист зеле, които бавно дъвчете.

Кафето повишава апетита – ограничете го до две чаши дневно и то без захар.

Солта също отваря желание за още ядене – научете се да ядете безсолно. Заменете я с повече зелени подправки, като избягвате екзотичните и пикантните – те също ви карат да ядете повече.

Яжте бавно, с мисъл за всяка хапка – така ще удължите удоволствието от храненето и ще дадете време на стомаха да се почувства сит.

Изровете най-сложните рецепти, които изискват предварителна подготовка и дълго готвене. Докато го сготвите, апетитът ви ще се е успокоил. По-добре ли е да приготвиш аламинут за 15 минути и да го изядеш за 5 минути, отколкото да прекараш край печката час и половина, да излезеш от кухнята с шедьовър в ръцете и да нямаш сили от умора да се нахраниш. (Да знаете, че има и слаби готвачи.)

Намерете си работа – само човек без работа мисли за ядене. В офиса почистете бюрото си, захванете се с най-завързаната и отлагана задача; у дома – измийте прозорците, прередете библиотеката с книгите и шкафовете в кухнята – неусетно денят ще е минал, а вие не сте и помислили за храна.

Коментирай