Здраве и красота

12 дни диета без животински протеини – съветва графиня Волфскийл

Здраво тяло и здрав дух – според правилата на натуропатията и с Шуслеровите соли

27.11.2012г. / 13 52ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Прекрасен начин за разтоварване на тялото е два пъти през годината да се храним без животински протеини“ – каза графиня Волфскийл. Да, нищо ново под слънцето – това са добре известните ни Великденски и Коледни пости.

Свързани статии

Ето някои акценти от срещата с журналисти на натуропата графиня Анжелика Волфскийл, която гостува в България за втори път по покана на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Поводът е Годишната научнопрактическа конференция по хомеопатия и Шуслерова терапия.

  • Натуропатите се съобразяват с китайския часовник – всеки орган е активен и си почива в точно определени часове от денонощието. Например 12 ч. на обяд е времето на сърцето и тънкото черво. Тогава е идеалното време за хранене.
  • Най-големите грешки, които допускаме срещу здравето си и които водят до метаболитен синдром:

- Липса на движение, свръхтегло, храна, твърде богата на мазнини и холестерол, прекомерна употреба на алкохол – допустимата стойност е не повече от 40 г дневно; постоянен стрес; прекомерна употреба на сол; функционални нарушения на отделните органи; приемането на много лекарства – дори аспиринът не е безобиден; а най-вредни са кортикостероидите и контрацептивите.

  • Важно е отделителната ни система да функционира добре – достатъчно уриниране, изхождане веднъж на ден, всекидневно потене.
  • Прекомерно изстудяваме тялото си – в студените месеци ходим леко облечени, а през лятото го преохлаждаме с климатици. Тогава всяка хапка се лепи на корема, за да пази тялото топло. Оттук лека-полека идва затлъстяването. Изстудените клетки по-лесно пропускат вирусите – затова боледуваме от грип.

Правила за здравословно хранене:

  • Суровата салата да ядем на обед. Вечерята трябва да е лека и малко количество – например задушени зеленчуци.
  • Храненето трябва да е съобразено с ритъма на енергията на тялото – ритъмът се повишава от сутринта и достига своя пик в 12 на обед. Тогава се прави най-обилното хранене за деня. След това в 17 ч. пием чай – енергията постепенно спада.
  • Приема се, че са полезни 3 хранения на ден. Между тях не се яде нищо, освен ако сме много гладни – тогава може да си позволим един плод, 1 шепа ядки, 1 малка купичка – 150 г йогурт, но киселото мляко не бива да го ядем по-късно от 15 ч.
  • Добре е да се храним със зърнени храни, но без трици и едри зърна. Хлябът да е пълнозърнесто брашно, най-добре омесен с квас; да се върнем към брашното от динкел и лимец. Грешката ни е, че ядем твърде много брашно с набухватели и лепкави съставки, които задръстват кръвоносните ни съдове. Денатурализираните млека/брашна също водят до съдови изменения.
  • Два пъти в годината – пролет и есен/зима да се откажем напълно от животинските протеини. Курсът може да продължи 6-12 дни. Това ще помогне да изчистим организма си от свръхкиселинността. Добре е през време на постите да приемаме Шуслерови соли, които подпомагат процеса на баланс и изчистване. Подходяща е комбинацията

Сол № 9 – сутрин – 3-6 таблетки
Сол № 10 – обед – 3-6 таблетки
Сол № 11 – вечер – 5-6 таблетки

Болестите връхлитат човека като гръм от ясно небе, но те са последователност от грешки, които правим срещу природата на тялото си. Знаем много добре принципите на здравословния начин на живот, но ни липсва дисциплина, за да ги прилагаме всекидневно в живота си.

Коментирай