Здраве и красота

Храната в ресторанта е по-вкусна от домашната

Защо хората не искат да се лишат от сладко и какви са навиците им на хранене

29.11.2012г. / 14 06ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Човекът живее от храна, въздух и вода, разбира се и от любов. Някои живеят, за да ядат, други се хранят, за да живеят. Има хора, които слагат залъците в устата си машинално и без почти да дъвчат, я преглъщат за 1-2 секунди. Има и група на ценителите, които се наслаждават първо на цвета и подреждането на продуктите в чинията, поемат аромата на ястието и чак след това хапват първата хапка. Лекарите ни напомнят, че всеки залък трябва да се дъвче толкова пъти, колкото зъби имаме в устата си. Може да е прекалено или пък казано метафорично. Във всеки случай здравословно е бавното хранене. Но не се увличайте, все пак гледайте да ви стигне обедната почивка.

Свързани статии

Според проучване на руския изследователски холдинг Ромир, за мнозинството от хората храната е на първо място източник на енергия и работоспособност. Повече от 60 % смятат храната и храненето за своеобразен ритуал за общуване със семейството и приятелите. Четирима от десет души заявяват, че не изпитват никакви емоции към храната.

Храната трябва да е полезна, разнообразна и засищаща – за това настояват 88 % от мъжете и 77 % от жените.

Седем от десет руснаци признават важността на балансираното хранене, 57 % от жените се опитват да избягват продукти с високо съдържание на холестерин. Към същия принцип се придържат 44 % от мъжете.

Цели 63 % от нежния пол следят за диетическия аспект като предпочитат леката храна. Те по-често от мъжете казват, че не ядат полуфабрикати. При това 67 % от хората и от двата пола не са готови да ограничат сладкото.

Младите хора – между 18 и 24 години – са по-склонни да хапват извън основните хранения . Те смятат, че ресторантската кухня не отстъпва на домашната, докато хората над 50 години твърдят обратното.

В изследването взели участие хора от 18 до 50 години и по-възрастни, живеещи в градове с население от 100 000 души от осем федерални окръга.

Коментирай