Здраве и красота

6 причини за тъмни кръгове под очите

Когато сенките не са здравословни и красиви

30.11.2012г. / 16 15ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Красотата на жената личи първо в лицето, а когато очите ни са уморени, и най-вълшебният грим не може да го скрие. Какво причинява тъмните кръгове под очите? Ето 6 вероятни причини, които много често вървят заедно, затова лечението е комплексно.

Малко сън

Поредица от нощи не си доспивате – гледате до късно телевизия, обичате късните купони или сте щастлива майка с малко бебе, с което сте ангажирани денонощно. На възрастния човек му трябват 7-8 часа сън, но пълноценен. Ако не ви достига, може да го наваксате следобед или през уикенда.

Цигари и алкохол

Пушите и пийвате алкохол всеки ден, съчетано с нездравословно хранене, нищо чудно, че очите ви го издават.

Свързани статии

Хронична умора

Толкова сте уморени, че от нерви и мисли дори не можете да се отпуснете да заспите. Опитайте се да отнемете от стреса с комплексни методи – отпуск – дори 1-2 извънредни почивни дни насред щурмовия период в края на годината, ще ви вдигнат на крака моментално. Заемете се с гимнастика, макар и кратка, ударна доза витамини и нахранете душата си – отидете на изложба, концерт, купете си интересна книга, гледайте хубав филм или театрално представление. Хроничната умора няма да си отиде за един ден, но поне ще сложите началото на вашата антистресова програма.

Лошо хранене

Повече от месец се храните еднообразно, без пресни плодове и зеленчуци. Ядете често пържени храни и полуфабрикати. Минете на изчистващ режим, включете на пълна пара волята си и преосмислете диетата си.

Компютър и телевизор

Цял ден прекарвате от екран на екран – от компютъра, на таблета, после вечерта сядате пред телевизора. Давайте периодически почивка на очите си през деня, а през уикенда обявете „Ден без екран!“.

Хронични заболявания

Понякога тъмните кръгове под очите подсказват за анемия – ниско желязо, дефицит на витамин C и A.

Заболявания на вътрешните органи. По оттенъка на сенките лекарят може да прецени кой орган не работи добре. Жълтият цвят говори за проблеми с черния дроб и жлъчката, синият – със сърцето, а кафявият – с бъбреците.

Особености на организма

Тъмните кръгове понякога се предават по наследство. Причината може да е в близко разположени капиляри под повърхността на кожата, чийто слой е тънък и мазен. Тогава пигментацията ще бъде с вас за цял живот. За щастие съвременната козметика предлага фон дьо тен и пудра, които маскират сенките. В козметичните клиники помагат с различни методи като лимфодренаж, мезотерапия, лазерна корекция, точков масаж.

Коментирай