Здраве и красота

Лекуват от депресия като ви сложат в ковчег

Гроботерапия – ценим важните неща, щом поразсъждаваме върху смъртта

06.12.2012г. / 12 52ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В курортния град Трускавец в Украйна ще лекуват депресия със странен метод – слагат те да полежиш в ковчег. Засега стаята за психологическо разтоварване е само проект. Обстановката е уютна: има три ковчега, много вази с цветя, екран, на който се прожектира водопад, а всичко това е огласяно от тиха музика.

Идеята дошла на ум на директора на местния ритуален дом за тъжни обреди, който преди години се прочу в страната като построи уникален гигантски гроб, в който откри кафене. За нещастие съгражданите му не оценили чувството му за хумор и скоро заведението фалирало.

Свързани статии

След фиаското на гроба-кафене директорът Спетан Пиряник продължил да мисли в същата посока и така измислил терапията срещу стрес с ковчези, която според него е много оригинална. Самият живот му я подсказал. Един ден негов служител дошъл на работа, след като преживял тежко раздялата с приятеля си, който се записал в армията. И понеже му било много тежко, си полегнал в един от ковчезите. Така го намерил и директорът.

Директорът поканил лекари за консултация и доброволци-изпитатели – да полежат в ковчезите сами с мислите си и да кажат дали терапията ще има положителни резултати.

Водят се преговори със санаториуми, които да използват необичайното лечение.

Засега услугата е безплатна, още няма опашка от желаещи. Степан разбира, че мнозинството от хората са суеверни и не искат да лягат в ковчег преди да им е дошло времето.

Има и смелчаци – някои искат дори да затворят капака на ковчега; една жена от Киев полежала седем минути, мислила, мислила за вечността и измислила в най-скоро време да си намери мъж, да се омъжи и да си роди две деца, защото трябва да изпълни живота си със смисъл.

Според свещеник, преподавател по катехизис в САЩ, ковчегът за разлика от кръста няма сакрално значение, това е просто предмет с определено предназначение. Затова няма противоречие с църковните канони.

Психологът Елена Сохан кометира, че за първи път чува за такава гроботерапия в Украйна. Подобно нещо има в Тайланд – в един храм, в който практикуват лежане в саркофази. Хората медитират по няколко минути и така се пречистват. Тя не се наема да каже категорично дали гроботерапията е полезна. Размислите за вечността не са вредни и все пак за подобен експеримент задължителното условие е човек да има здраво сърце и здрава психика.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
хх ( преди 11 години )
Много зле.... всички са полудели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
коко ( преди 11 години )
хахаха, що не правят групови екскурзии и до гробищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота