Здраве и красота

Може ли генетичните болести да не се проявят?

Здравословният живот ни пази от наследствените болести

07.12.2012г. / 16 48ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Стане ли въпрос за проблеми със здравето, веднага се сещаме за редовното миене на ръцете, здравословното хранене, избягването на места със замърсен въздух или вода и т. н. Настинката и грипът далеч не са единственото нещо, което грози здравето ни. Няма да е лъжа, ако кажем, че всеки от нас има някакъв здравословен проблем. Ако сме достатъчно съзнателни, здравето ни е в добри ръце.

Свързани статии

Има обаче наследствени болести, от които няма как да се предпазим, защото борбата с тях се развива на генетично ниво. А учените и специалистите в тази област все още не разполагат с нужните знания и опит, за да излязат победители от двубоя.

Ето някои от най-често срещаните генетични болести и какво можем да направим, за да не ги отключваме.

Сърдечносъдови заболявания

Ако в семейството ви има случай на сърдечно заболяване, сърдечен удар или въобще на заболяване, което засяга сърцето и кръвоносната система, говорете с личния си лекар, и ако има нужда, направете си съответните изследвания. От своя страна, най-доброто, което можете да направите за организма си, ще е да го уважите със здравословен хранителен режим и умерено, но редовно физическо натоварване. След време ще сте си благодарни за положеното усилие.

Наднормено тегло

Не всички можем да сме слаби като модели. Не е и нужно, но понякога дори задоволителното средно тегло, съответстващо на височината и възрастта ни е трудно достижимо. Причината за това най-често е наличието на ген, който ни предразполага към качването на допълнителни килограми. Тук отново трябва да се консултирате със специалист и да съобразите хранителния си режим с метаболизма си.

Рак на гърдата

Според изследвания шансовете на една жена да развие рак на гърдата са по-големи, ако има подобен случай в историята на семейството. Тук важни са редовните прегледи с цел евентуално да се открие раковото образувание в начален стадий.

Акне

Звучи много по-маловажно от досега изредените случаи, но последиците от него оставят както физически, така и емоционален белег у нас. Отново проучванията сочат, че склонността на кожата да развива акне се предава по наследство.

Редовно почистване, сменяне на калъфките на възглавниците и завивките, носене само на прани дрехи, по-малко стрес – това е част от усилието, което трябва да положите от своя страна. От там нататък – дерматологът се превръща във втория ви най-добър приятел.

Алкохолизъм

Интересно, но факт – алкохолизмът може да се категоризира като „заболяване“. Правени са изследвания на осиновени мъже. Оказва се, че родителите на тези, които по-често посягат към чашката, също имат особен афинитет към алкохола. Разбира се, средата оказва сериозно влияние на навиците на човек, така че в случая не трябва да се обвиняват единствено гените.

Коментирай