Здраве и красота

Кои храни за кои органи в тялото ни са полезни

Още причини да ядем повече плодове и зеленчуци

14.12.2012г. / 09 45ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Рязали ли сте моркови напречно? А домати? А забелязвали ли сте нещо по-особено? Много биха казали – „зеленчук като зеленчук, плод като плод“ и няма да сгрешат. Още преди 5000 години обаче китайците направили изключително интересно откритие, което в момента можем да подкрепим и с научни доказателства.

Вътрешните органи на тялото ни приличат изключително много на някои хранителни продукти, които са част от ежедневното ни меню. Анализирайки влиянието на някои от тях върху организма ни, можем да направим любопитни заключения:

Свързани статии

Срязаният морков прилича на зеницата и ириса на окото. Според изследвания, морковите спомагат за по-доброто кръвообращение и подобряват функцията на очите.

Доматът е червен и има четири основни камери. Досетихте ли се? – аналогичният орган, разбира се, е сърцето. На практика доматите са изключително пълноценна храна за сърцето и кръвния поток в тялото ни.

Ядката на ореха наподобява двете хемисфери на мозъка и е набръчкана точно както повърхността му. В орехите има вещества, участващи в над 3 дузини невротрансмитери за мозъка.

Бобеното зърно и кашуто наподобяват човешкия бъбрек. Благодарение на тях се справяме с много проблеми с бъбреците и подобряваме функционирането им.

Някои сортове сладки картофи приличат на панкреас. С тяхна помощ се балансира гликемичния индекс на диабета.

Целината прилича на кост. Тя спомага за заздравяването на костите и компенсира нуждите на опорно-двигателната система. Както костите, така и целината съдържат 23% натрий.

Авокадото влияе на здравето на матката и маточната шийка. Жена, която изяжда по едно авокадо в седмицата ще се радва на баланс на хормоните и може да предотврати образуването на рак на шийката на матката. Интересен факт е, че от момента, в който дървото цъфне, до този на узряването на плодовете му, изминават точно 9 месеца.

Лукът прилича на телесните клетки. Благодарение на него от тях се изхвърлят ненужните на организма вещества. Най-прост пример е сълзенето на очите, което предизвикват, прочиства епителния слой на очите ни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ботаник ( преди 11 години )
Не мога да се сетя, сливата на кой орган прилича!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар