Здраве и красота

Най-мръсните места в нашия дом

Само миенето на ръце не помага

19.12.2012г. / 13 38ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Прибирайки се у дома, измиваме ръце и разчитаме, че до каквото се допрем, то е почти напълно чисто. Истината обаче е много далеч от тази илюзия. Входната врата наистина е бариера между два свята на различно хигиенично ниво, но микробите затова са „микро“, за да се промъкват навсякъде.

Кои са местата, където се натрупват най-много микроби у дома?

Четката за зъби

Учудващо е, че предметът, с който почистваме  собствената си уста, е носител на такова количество бацили. Сменяйте четката си веднъж на всеки два до три месеца (или след като сте боледували) и я накисвайте от време на време във вода за уста.

Дистанционното

Смущаващо е като се замисли човек, че държи дистанционното за телевизора толкова често. Особено, когато се храни в същия момент. Дезинфекцирайте го често за да няма причини за безпокойство.

Клавиатурата на компютъра

Това е едно от нещата, което много често докосваме но и много рядко почистваме. Процедурата е проста: дезинфекцирайте често, мийте ръцете си преди да седнете на компютъра и избягвайте да ядете над клавиатурата.

Кафеварката

За да почистите този домакински уред, измивайте го с оцет и гореща вода поне веднъж седмично.

Ваната

Колкото пъти я използваме, за да изкъпем себе си, толкова пъти трябва да отделим няколко минути, за да почистим и нея, защото може да се превърне в люлката на някоя гъбична цивилизация или да стимулира развитието на стафилококи

Възглавницата

Старайте се да сменяте калъфката на възглавницата почти всяка седмица, за да елиминирате микробите, които се натрупват в тъканта.

Гъбата

Заради влагата в нея, гъбата, с която се къпем или тази в кухнята, е развъдник на микроби като салмонела или ешерихия коли. Вкарвайте за по минута гъбата в микровълновата печка след всяка употреба.

Дъската за рязане

Върху нея най-често се развиват ешерихия коли и салмонела. Пускайте пластмасовите дъски в миялната, а дървените изплаквайте с разредена белина и оцет.

Коментирай