Здраве и красота

Режим по аюрведа – за здраво тяло и щастлив дух

Кога да спим, ядем и работим по биологичния часовник на аюрведа

19.12.2012г. / 10 01ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Аюрведа е древна индийска система за здраве и дълголетие, чийто корени датират от преди 5000 години. Счита се, че това знание е получено от древните мъдреци чрез директно възприятие по време на медитация. Едновременно светци и лечители, те възприемали здравето като неразделна част от духовния живот. Един от основните принципи в аюрведа е да поддържа баланса и равновесието в тялото ни, както и да се съобразяваме с жизнените си ритми и с природните цикли.

От 7.00 до 11.00 ч. е най-доброто време за умствен труд и взимане на решение. След 11 ч. функцията на паметта отслабва, идва времето на физическа активност.

Свързани статии

Закуската трябва да приключи до 9.00 ч. Сутрин е добре да ядем пресни и сухи плодове, кисело-млечните храни, захар, мед. Сладката храна дава на човека балансиран метаболизъм и енергията се качва нагоре по тялото. Появява се чувство на радост, оптимизъм, подобрява се паметта, повишава се тонусът.

От 9.00 до 11.00 ч. е фазата на активност на далака и панкреаса. Ако по това време хапнем нещо сладко, дейността на панкреаса се активизира като повишава нивото на захар в кръвта и човек чувства отпадане на силите и силна раздразнителност. Децата стават капризни, хиперактивни или започват да хленчат. По същия начин се чувстват и възрастните, но те успяват да се сдържат в по-малка или по-голяма степен като това им струва много жизнена енергия. Най-добре е в това време да не ядем нищо.

В 11.00 ч. рязко се повишава чувствителността на човек към критиките и обидите, затова е нужно да бъдем особено внимателни и да си мерим думите.

От 11.00 до 13.00 ч. е висшата фаза за работа на сърцето. Добре е да масажираме кутретата на ръцете.

До 12.00 ч. се усилва имунитетът, организмът се бори с инфекциозните заболявания. За да работят по-добре вътрешните органи, може да им помогнем като масажираме палците на ръцете. Времето е подходящо за физически упражнения за сърцето и корема.

От 11.00 до 13.00 е време за обяд. Когато ядем по това време, изразходваме слънчевата енергия, а не резервните запаси на организма. Енергията, получена от храната, постъпва в главата. Ако обядваме по-късно, енергията се събира в стомаха.

Добре е в обедната храна да има всички вкусове: солен, кисел, сладък и горчив. Първо трябва да пием напитката, след това – суровите зеленчуци, след това – супата, зърнените храни, сладкото и плодовете. Важно е в обедното меню да присъстват ястия от зърна, тъй като те се намират в спектъра на слънчевата енергия. След обяда не бива да пием течности, това трябва да стане най-рано 40 минути след него. На масата не бива да се караме и да изясняваме отношения. Ако по време на хранене възникне конфликтна ситуация, замълчете и поискайте прошка.

От 13.00 до 15.00 ч. е време на активиране на тънките черва. Избягвайте тежки физически натоварвания. Починете си, ако имате възможност, за да може храната да се усвои по-добре. Направете си масаж на кутретата на двете ръце. Ако след обяда ви се приспи и сте вкъщи, полегнете за 10 минути, без да спите. Може да подремнете на стола в офиса. Дневният сън разстройва активността, затова не спете през деня, по-добре си легнете по-рано вечерта.

От 15.00 до 17.00 ч. е време на максимална активност на пикочния мехур – препоръчва се да се пие много вода.

От 17.00 до 19.00 ч. е време на максимална активност на бъбреците. Масажирайте стъпалата на краката и показалците на ръцете.

В 18.00 ч. е време на покой и умиротворение.
Вечерята трябва да бъде лека. Орехите са лунна храна и са много подходящи. Не е добре да ядем кисело-млечна храна, защото тя силно възбужда умствената активност. Подправяйте вечерята с малко сол; подходящи са сладките подправки. Избягвайте картофи и бял хляб. Кореноплодните, доматите и зърнените храни са за обяд. Може да изпиете топло прясно мляко с куркума, кардамон или липов мед – всеки друг мед активизира мозъка.

От 19.00 до 21.00 ч. е времето на диафрагмата, която може да масажираме с длан. В това време нашите мисли имат най-голяма сила – както положителните, така и и отрицателните. Затова са подходящи всякакви практики за контрол на ума като медитация.

В 19.00 ч. вземете топъл душ.

В 20.00 ч. е време за четене, домашни дейности, общуване със семейството и децата в позитивно и умиротворително настроение.

От 21.00 до 23.00 ч. е време на събиране на енергията в тялото.

От 22.00 до 24.00 ч. е време на почивка на мозъка, възстановяване на вътрешния покой. Чрез съня в този промеждутък човек се наспива най-добре; всички системи на организма се изчистват. Обратното – бодърстването води до натрупване на стрес.

От 24.00 до 2.00 ч. сънят възстановява жизнените сили – праната. Умът започва да работи, като се явяват сънищата. Благият човек лети насън, а страстният се кара и побеждава.

От 23.00 до 1.00 ч. е времето на максимална активност на стомаха. Не яжте нощно време.

От 1.00 до 3.00 ч. е активен черният дроб. Нощното бодърстване води до болести на черния дроб.

От 2.00 до 4.00 ч. луната е в силата си, тялото се отпуска и възстановява.

В 4.00 ч. всички функции на съня приключват. Енергията на тялото е в своя минимум. Излежаването в леглото след този час води до мързел, слабост, болести и лошо самочувствие.

Коментирай