Здраве и красота

Енергия по празниците – как да засилим тялото и здравето

На помощ идват три на пръв поглед обикновени храни

21.12.2012г. / 16 06ч.
Петя Зефирова
Снимка: Надежда Маринова

Снимка: Надежда Маринова

Подготовката за празниците, започнала още в началото на декември, почти ни е изпила силите. Но семейните вечери, тържествата, купоните, зимните разходки тепърва предстоят.

Има дни, в които ви е невъзможно да материализирате идеите си и всичко ви се струва безинтересно. Дори нещата, които обикновено вършите с удоволствие, сега намирате за досадни и особено скучни. И причината за всичко това е, че организмът ви страда от недостиг на енергия. Има начин да си помогнем сами, който при това няма да ни коства особени усилия. Как да се заредим с енергия?

Свързани статии

Ако страдате от подобни летаргични пристъпи, значи нивата на кръвната ви захар са непостоянни. Когато нивото рязко се повиши, реакцията на организма е увеличаване производството на инсулин. В този случай тялото е в стрес и „складира“ захарта, т. е. тя не постъпва в кръвния поток . Вследствие на това нивото на кръвната захар рязко пада – в състояние сме на захарен дефицит.

С няколко малки промени в хранителния си режим и добавяне към дневното ви меню на следните продукти, можете лесно да постигнете контрол върху нивото на кръвната си захар и да заредите организма си с така желаната енергия.

Канела

Канелата не само има невероятен аромат, но и спомага за по-бавното покачване на кръвната захар, когато е в наличност в храната ви. Това не означава, че можете да приемете неограничено количество захар, ако с нея ядете и канела. Пробвайте да сложите канела в предварително накиснати овесени ядки в кисело мляко. Можете да прибавите орехи или мед за вкус.

Бадеми

Суровите бадемови ядки съдържат голямо количество мононенаситени мазнини и много витамин E. От една страна, тези мазнини ще попречат на кръвната захар да се повиши бързо, а от друга – ще си набавите витамин E, който рядко присъства в обикновения ни режим на хранене.

Карфиол

Ако се опитвате да намалите количеството на приетите ориз, паста или картофи, карфиолът е идеалният заместител. Той съдържа много фибри, засища и може да бъде приготвен по много начини – направен на пара, суров, варен и т. н. Подправете го по вкус с разнообразни подправки и ще имате идеалния обяд за деня.

Коментирай