Здраве и красота

Откриха проста причина за преяждането на Нова година

Преди празниците гладуването е опасно

27.12.2012г. / 16 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако ни трябва оправдание за стръвнишкия апетит, с който се нахвърляме на коледната и новогодишната маса с апетитните сарми и шоколадовата торта, това е взривът на хормоните. Учените са изчислили, че така наречените хормони на глада в организма ни карат да ядем много мазна, сладка и нездравословна храна даже, когато стомахът ни се е напълнил. Резултатът е ясен – излишни килограми, складирани около талията.

Свързани статии

Изследване на учени от югоизточния медицински център при университета в Тексас показва, че така наречените хормони на глада или грелините подбуждат мозъка да иска висококалорична храна без значение какво количество вече сте изяли. Грелините се синтезират от организма, когато човек усеща силно чувство на глад, но при някои хора те продължават да работят дори и след нахранване.

Това откритие може да обясни новогодишния феномен – защо хората превръщат празничната нощ в „хранителна оргия“ като упорито поглъщат нови и нови лакомства, макар че в стомаха вече няма никакво свободно място. Грелинът е причина и да се „влюбим“ в определена храна.

Изводът е – не започвайте строга диета преди Нова година, защото точно на празника апетитът ви ще избухне като Везувий.

Коментирай