Здраве и красота

Чаша вино – помага или пречи на здравето

Хората с повече килограми да внимават с алкохола

02.01.2013г. / 13 00ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Съществуващото мнение, че една-две чаши вино не вредят, а напротив – полезни са, е грешно – пише Дейли мейл. Изследване, проведено от учени от университета в Къртин, Австралия, показва, че при наднормено тегло употребата на алкохол в малки дози дава противоположния ефект – а именно – поставя в риск сърцето.

В своята статия, публикувана в списанието Australia and New Zealand Journal of Public Health, доктор Тим Лобщейн и професорът по медицина Майк Дауб изразяват несъгласие със своите колеги, които доказват, че употребата на алкохол в малки дози оказва положително влияние на сърдечното здраве, а злоупотребата с него е опасна.

Но те внасят малка поправка, като се мотивират с това, че проведеното изследване е правено преди 40 години, когато хората са били по-стройни. Днес резултатите са под въпрос, защото голям процент от населението страда от наднормено тегло.

Новите проучвания показват, че полза за здравето има само в тези случаи, когато индексът на телесната маса на човека не надвишава 27,5 пункта. В същото време, по мнението на много лекари, индексът на масата на здравия човек не трябва да надхвърля 25 пункта.

Данните са предоставени от Националната служба по здравеопазване на Великобритания и посочват, че 42 % от мъжете в страната и 32 % от жените имат индекс на масата на тялото над 25 пункта.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )