Здраве и красота

Да влезем във форма след празниците с усмивка

Не е толкова трудно да сме отново в добра форма след празничния маратон

02.01.2013г. / 16 50ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Независимо че всеки от нас си обещава да не се поддава на изкушението от неизброими лакомства и вкуснотии на празничната трапеза, не успяваме да се сдържим. Дори само да опитаме от всички красиво подредени блюда на масата, в края на върволицата от коледно-новогодишни празници се чувстваме с поне два килограма по-тежки. А това показва и безмилостния кантар...

Как да се справим с тази „тежест“ и при това да постигнем бърз резултат.

Най-напред да смъкнем количеството калории от дневния си порцион с поне 300.

Звучи много, но всъщност това са последните 5 хапки храна от чинията ви. Лишим ли се от тях, това са 300 калории по-малко. Другият начин е да се откажем от десерта си напълно или да го заменим с купичка плодове.

Не „изпивайте“ калориите си за деня във вид на газирани напитки, шейкове, сладко кафе със сметана или енергизиращи напитки.

След тяхното приемане мозъкът ви не отчита веднага този факт и вие сте все още гладни. Ако вместо напитките изядете един портокал или грейпфрут, от една страна ще хидратирате тялото, от друга – стомахът ви ще приеме порция храна.

Рядко се замисляме, но чувствата на глад и жажда нерядко биват бъркани едно с друго. Ако се постараем да изпиваме по 8 чаши вода на ден (което е препоръчителния минимум) имаме шанс да заменим поне веднъж за деня калориите от набързо преглътнатия снакс или кроасан с 0 калории живителна вода.

Свързани статии

Ако през почивните дни около празниците са се натрупали много задачи и през първите дни на новата година графикът ви не позволява посещение на фитнес залата, най-малко време ще ви отнеме 5-минутна утринна загрявка със скачане на въже. Тези 5 минути на ден ще ви осигурят прекрасна физическа форма, ще съдействат за намаляване на целулита, ще подобрят кръвообращението ви и метаболизма. И като добавка – ще дадете добър пример на децата си, които с удоволствие биха потренирали с вас.

През първите седмици на новата година всички сме поизморени от партита и обилни трапези, и съответно е малко вероятно да се наложи да посрещате гости. Преместете в хола пред телевизора велоергометъра си и съчетайте полезното с приятното. Няма да усетите как сте навъртели 10-15 километра, гледайки любимия си сериал. А който няма подобен уред – коремните преси също са достатъчно ефективни и не са за пренебрегване. Забравете за известно време услугите на асансьора. Да изкачвате стълбите пеша е класически начин за безболезнено изгаряне на излишни калории.

Няколкото качени килограма, в добавка към малкото сън през празниците допринасят за уморения ни вид. Важно е да опитаме да наваксаме пропуснатата почивка и бързо да вкараме в график съня си. Ако вечеряме най-късно в 19 часа и си легнем навреме ще си спестим излишното отваряне на хладилника към полунощ и още една извънредна порция калории. А на сутринта пред огледалото ще установим, че сме си спестили също и подутите клепачи и тъмните сенки под очите.

Коментирай