Здраве и красота

Лучени маски против косопад

Бърза помощ за изтощена коса с маски от лук

04.01.2013г. / 12 02ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В лука се съдържат витамини и минерали, необходими за здравината на косъма – цинк, витамин C и др. Редовното прилагане на маски за коса с лук ще доведе до обновяване на луковицата на космите, в резултат на което косата ще стане по-здрава и плътна. Освен това лукът убива вредните бактерии, което го прави чудесно профилактично средство против пърхут.

Свързани статии

Отвара от лук

В тенджерка с вода кипнете няколко малки глави лук. Затворете я с капак и оставете за 20 минути да се задуши. Прецедете отварата. Използвайте я за изплакване на косата.

Маска 1

Смелете 2-3 глави лук през месомелачката. Към лучената каша прибавете 2 с. л. зехтин, мед и майонеза. Приготвената маска втрийте само в корените на косата. Отгоре сложете найлонова шапка. Оставете маската да действа 30 минути. След това измийте косата само с вода.

Маска 2

Отново смелете с месомелачка 2-3 глави лук. Към тях прибавете 2 с. л. кисело мляко, 1 ч. л. бадемово масло и 1 ч. л. коняк. Втрийте кашата само в корените на косата. Оставете маската да действа 30 минути и измийте с вода.

За да неутрализирате неприятния мирис на лук, може да прибавяте към маските различни етерични масла – от роза, ванилия, портокал и др. За да не мирише след това косата ви на лук, изплакнете я с оцет.

Коментирай