Здраве и красота

Кафето – за и против

Кои са положителните и отрицателните страни на ароматната напитка

08.01.2013г. / 11 47ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много често нещата, които ни доставят удоволствие, са вредни за здравето ни. Всички знаем, че честата злоупотреба с алкохола, шоколада, чипса и бургерите има дълготрайно негативен ефект върху тялото ни.

Такъв ли е случаят с кафето и можем ли да го наредим в списъка с вредни храни и напитки?

Изпиването на чаша кафе сутрин е прекрасен начин да се почувстваме бодри – физически и психически, събужда ни и ни помага да се справим със стреса на работното място (или поне така си мислим). Някои от нас пият по 4-5 кафета на ден в най-разнообразни комбинации и вкусове (нес, еспресо, турско, фрапе, 3 в 1). Добре е да знаем по какъв начин кафето оказва влияние върху организма ни. Започваме с „лошите новини“.

Най-често коментираният негативен ефект на кафето е повишаване на кръвното налягане. Да, макар и краткотрайно, кафето действа точно така. Това обаче може да е проблем само за хипертониците и бременните жени, при това изследванията сочат, че консумацията на 1-2 кафета на ден не влияе негативно на здравето на бебето.

Друг страничен ефект, от който обаче не всички се оплакват, е трудното заспиване вечер след консумация на кафе в късния следобед. Много е лесно да избегнете този неприятен ефект като просто си го забраните след 14 ч. или го замените с билков чай.

Както е с повечето неща, употребата на голямо количество кафе (повече от 5 чаши дневно) води до лоши последици за организма ни. В случая с кафето това е увеличаване на опасността от изтъняване на костите и податливостта им към фрактури. Възрастните любители на тази ароматна напитка е добре да намалят количеството на дневната си доза.

С това основните негативни страни от консумацията на кафе се изчерпват и е ред на ползите от него.

На базата на обстойни изследвания британски учени твърдят, че редовната консумация на кафе може да намали до 40% риска от чернодробни заболявания. Пациенти с подобни оплаквания са показали забележително подобрение.

Шансовете от развитие на диабет от тип 2 значително се редуцират при редовна консумация на кафе, а опасността от рак на дебелото черво намалява с около 20-50 %.

Добрата новина за любителите на кафето е, че рискът от развитие на болестта на Алцхаймер в по-напреднала възраст при тях намалява до 60%.

С облекчение можем да си припомняме тези факти за консумирането на любимата си дневна доза ароматно кафе всеки път щом посегнем към димящата чашка. Спазвайки здравословното количество можем истински да се наслаждаваме на всяка глътка.

Коментирай