Здраве и красота

Как да компенсираме обездвижването

Прекарваме средно 43 часа седнали седмично

07.01.2013г. / 10 30ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

След като направим няколко прости изчисления, излиза, че за една нормална работна седмица, човек прекарва средно 43 часа седнал.

Тъжен факт е, че на ден заетите хора отделят едва 10-20 минути за разговори със най-близките си. При такива обстоятелства, как да остане време и за спорт и грижа за тялото?

Анализирайте собственото си поведение в ежедневието. Избягвате ли стълбите всеки път, когато можете, за да използвате асансьора или ескалатора? Паркирате ли възможно най-близо до офиса си, за да не губите ценно време?

Свързани статии

Може би трябва да започнете да търсите всяка малка възможност за да активизирате тялото си и да се противопоставите на неизбежния в днешно време седентаризъм. Организмът ни не само е създаден за движение, той става и по-устойчив когато е във форма. По-устойчив на вируси, настинки, травми и стрес.

Трябва да потърсите заниманията, които съответстват на целите ви. Ако например искате да отслабнете, за вас ще са подходящи джогинг, колоездене, танци. А в случай че искате да подобрите мускулния тонус, ви трябват упражнения в зала за фитнес, или у дома с комплект гирички. Заниманията обаче трябва да са 3 до 5 пъти седмично, за да се постигне търсеният ефект.

Не забравяйте: необходимо е да започнете от по-малко към по-голямо натоварване, но тренировката винаги да има определено ниво на интензивност и да бъде с продължителност от 40 до 60 минути.

Станете няколко минути по-рано, спрете колата няколко метра по-далеч, качете се до офиса си пеша и не пропускайте и най-малките възможности да се раздвижите. А ако ви остане време и за някакви други занимания, нека те бъдат възможно най-интересните и приятни за вас. Не забравяйте, че тук ключът за успехът е в постоянството.

Коментирай